Danijel Igrec: „SPECIJALNI TIM“ za izbacivanje Srbije sa KiM

0

Priština (čitaj: zapadni pokrovitelji nezavisnog Kosova) već je pripremila svoj „specijalni tim“ koji će u ime samoproglašenog Kosova učestvovati u „završnoj fazi dijaloga“ u Briselu. Drugim rečima, tim za nanošenje završnog udarca srpskoj državnosti na KiM.

Kako navode albanski mediji jedna od ključnih sastavnih grupa ovog tima je i tzv. Grupa za demarkaciju koja je tu sa samo jednim ciljem – da pripremi plan razgraničenja i uspostavljanja pune državne granice između dva dela srpske teritorije.

Kao što se moglo i očekivati kosovski Albanci ni za milimetar ne odstupaju od svog cilja ka kojem teže već od samih početaka tzv. briselskog dijaloga – iznuđivanju formalnog srpskog priznanja samozvane „Republike Kosovo“.

Državno rukovodstvo Srbije na drugoj strani saopštava da Beograd „nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova jer to ne bi bilo ono za šta se zalaže zvanična državna politika“ – kompromis.

Nameće se jasan zaključak. Ako je zaista iskren i odlučan u stavu da sačuva teritorijalni suverenitet na KiM onda je u „završnoj fazi dijaloga“ na Beogradu da primeni sva raspoloživa pravno-diplomatska sredstva kako bi afirmisao stav o nepriznavanju tzv. Kosova i sasekao krila Prištini u pokušajima da Srbiji nametne „konačno kosovsko rešenje“ u vidu potpisivanja pravno-obavezujućeg sporazuma.

To pre svega iziskuje ofanzivniji pristup Beograda u pregovorima i njegovu opreznost na svaku nijansu, a „zahtev svih zahteva“ Srbije mora biti da se sa pregovaračke agende uklone sve one teme koje pod znak pitanja postavljaju ono što je već definisano sveobavezujućom Rezolucijom 1244 – neupitnost i nepovredivost vrhovnog suvereniteta države Srbije na Kosovu i Metohiji.

Prema tome prvi u nizu srpskih poteza mora biti zahtev da se iz učešća u budućim pregovorima bez svakog pogovora isključi tzv. prištinska Grupa za demarkaciju jer demarkacija granične linije između Srbije i „KiM“ ne može biti nešto što je u duhu politike nepriznavanja tzv. Kosova.

Jer ako nam je strateški cilj očuvanje srpskog „iustus titulus“ na teritoriju južne pokrajine čemu onda razgovarati o stvarima, koje same po sebi duboko zadiru u pitanje državnog suvereniteta.

Nema potrebe, jer to onda nije kompromis, to je izdaja, kapitulacija i trajna predaja onoga što bi trebalo da nam je najvažnije…

Danijel Igrec

PATRIOT

POSTAVI ODGOVOR

*