Данијел Сервер: У ЦГ победио НАТО. Путин је изгубио и могуће је да ће изазивати проблеме!

Аналитичар и професор на Универзитету Џонс Хопкинс, Данијел Сервер каже да после избора у Црној Гори постоји снажна подршка за приступање земље НАТО-у и ЕУ.

0

Аналитичар и професор на Универзитету Џонс Хопкинс, Данијел Сервер каже да после избора у Црној Гори постоји снажна подршка за приступање земље НАТО-у и ЕУ.

„Изгледа ми као да је НАТО победио. Победу је однео Ђукановић, мада не толико велику колику је можда желео, али је победио. Имаће први шансу да формира владу и биће му потребна коалиција, за шта има много опција”, казао је Сервер за Глас Америке, преноси РТЦГ.

Сматра да би влада ДПС-а с мањинским странкама била стабилна.

„Не видим разлог зашто то не би био случај. Чини ми се да је већина мањина у Црној Гори не само прихватила Ђукановића, већ је и срећна са идејом да Црна Гора буде чланица НАТО-а, што виде као гаранцију одређеног нивоа пристојног третмана јер је НАТО клуб демократија које на исправан начин третирају своје мањине”, истиче Сервер.

Напомиње, међутим, да у Црној Гори даље постоји противљење евроатлантским интеграцијама.

„Противљење су у великој мери подстакли Руси, који покушавају да спрече приступање Црне Горе НАТО-у и истовремено да упозоре Србију против учлањења. Међутим, изгубили су. Реч је о јасном и недвосмисленом губитку Владимира Путина, али очекујем да ће наставити да покушава да изазове проблеме у Црној Гори”, сматра Сервер.

Верује да ће званични Вашингтон да буде углавном задовољан оним што се догодило.

„Надам се да ће да настави с ратификацијом Протокола о приступању Црне Горе НАТО-у. Знам да Црна Гора жели да то буде урађено на заседању Конгреса после избора у САД, а пре окупљања новог сазива. Сумњам да ће то бити могуће, али ако јесте волео бих да се то догоди”, закључио је професор.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*