Данијела Сремац: Скупила сам 17200 потписа. Нотари ме бојкотовали!

Претенденткиња на кандидатуру за председника Србије Данијела Сремац из САД саопштила је јутрос да је скупила 17.200 потписа подршке, али да им није било омогућено да их овере.

0

„Захваљујем се свим волонтерема и подржаваоцима моје кандидатуре за председника Србије који су уз велики оптимизам и жељу за бољу будућност Србије улагали све што су могли да би се моја кандидатура омогућила на наредним изборима. Међутим, жао ми је да због крајње недемократског и некоректног процеса кандидатуре који намеће непотребне баријере и крши елементарна људска права грађана Србије, није нам било омогућено да нотеризујемо потписе од више од 17.200 подржаваоца који си исказали жељу да ме кандидују“, навела је Сремац у саопштењу медијима.

Она додаје да им није омогућен равноправан и демократски приступ кандидатури за коју је РИК одговорна јер су их нотари већином бојкотовали и партија која је скупљала потписе за њену кандидатуру „имала је први приступ јавним бележницима тек у четвртак и то код четири нотара која су само пристали да раде три сата, а неки су тек пристали у суботу дан пре предавања кандидатуре, што је било касно“

„Додатно, наши волонтери сведочили су масовно кршење правила за кандидатуру која су поставили РИК, јер су нотари вршили другачије процедуре према другим кандидатима. По предатим кандидатурама првих три водећих партија јасно се показује да није могуће изпоштовати толики број нотаризација у том временском периоду без кршење правила РИК. Процедура наметнута од стране постојеће власти јасно показује да је сам поступак кандидатуре крајње недемократски и дубоко задире у кршење основних људских права. Наиме, нотаризација потписа од стране 162 јавна бележника била је у служби партије на власти и појединаца која је она фаворизовала, тако да је једна партија прикупљала потписе за неколико кандидата и самим тим унапред одредила изборни резултат“, напомиње Сремац.

ДАНАС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*