Данска, земља у којој нема незапослених!

0

У недостатаку нове радне снаге, власти су одлучиле да се окрену – пензионерима

Данска технички блежи пуну запосленост и мора наћи начин да повећа своју радну снагу како би избегла штетне последице по привреду, упозорили су из данске централне банке.

„Незапосленост је достигла ‘структурни’ ниво… Међу незапосленима, такорећи, нема резерви радника“, тврди је централна банка у тромесечном извештају, објављеном у среду.

„Већ постоје знаци притисака на тржишту рада. Најочгледнији показатељи су извештаји о мањку радника у грађевинском и производном сектору“, додаје се у извештају.

Сезонски прилагођена стопа незапослености у Данској је у јуну износила 4,2 одсто, што углавном кореспондира са фрикцијском незапосленошћу, односно краткорочном незапосленошћу оних који су између два посла, наводи се у извештају централне банке.

У централној банци издвајају четири групе грађана које би могле помоћи повећати радну снагу – реч је о запосленима који одгађају одлазак у пензију, студентима, грађанима с инвалидским пензијама и имигрантима.

Такође, из централне банке упозорили да тржишту некретнина у Kопенхагену прети прегрејавање.

„Повећање цена у Kопенхагену толико је тврдокорно и снажно да његов раст можда указује на мехур… баш као и средином прошле деценије“, упозорили су из централне банке.
Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*