ДАО ЈЕ ОКО ЗА СРБИЈУ А СЕДМОРО ДЕЦЕ МУ ГЛАДУЈЕ: Секу ми струју, полиција упада у кућу, истерују ме с посла, немам хлеба да једем!

0

Да није било нас бораца, не би било ни Србије. Како државу није срамота, зашто нас се стиди? Борили смо се часно, нисмо бацили пушке и побегли. Крварио сам за ову земљу, а сада сам остављен и заборављен. Секу ми струју, полиција упада у кућу, истерују ме с посла, немам хлеба да једем, деци за млеко и пелене… Срамота!

Овако прича за Курир одликовани ратни херој с Кошара и отац седморо мале деце Новица Спасић (40), коме су пре десетак дана у кући у Бојнику код Лесковца исекли струју.

Као припадник Специјалне извиђачко-диверзантске јединице, изгубио је лево око и рањен је у леву ногу 1999. године, спасавајући двојицу сабораца. Данас овај борац живи у беди, у трошној кући, добија инвалиднину од 24.000 динара, а након свих мука, доживео је и да остане без струје.

– Тог јутра дошли су људи из ЕПС, без икаквог документа и налога, и исекли ми струју. Молио сам их да не чине то због деце, молио да ми дају шансу да платим на рате, али није вредело. Дуг је достигао 89.000. Условили су ме или да одмах платим све или да секу. Нисам имао, шта ћу – понижен је Спасић.

Додаје да се раније жалио надлежнима јер је добијао велике износе за рачуне, као и да струјомер погрешно очитава, али нико није одреаговао.

– Разочаран сам. Плаћали смо колико смо могли, прошли месец сам уплатио 20.000. Ово је срамота. Нисам добио ни опомену. Сва храна у фрижидеру се покварила. Народ је чуо шта се десило, скупили су новац и уплатио сам тај дуг, срећа, па су укључили после неколико дана – каже Спасић.

Фото: Kurir.rs/ Приватна архива

Поред свих мука, одликовани ратни херој истеран је с посла, тренутно је незапослен, а како каже, где год да тражи посао, затварају му врата.

– Кад чују да сам рањаван и да имам посттрауматски стресни поремећај, сви ме одбијају. Инвалид сам 70 одсто, а комисија каже да сам способан за рад. Није проблем, желим да радим, али где – очајан је Новица:

– Нас десеторо је згрчено у две собе, али ето, бар смо то успели да средимо захваљујући добрим људима, али и акцији вашег листа. Болестан отац живи с нама. Најтеже ми је због деце. Вриштали су у мраку, једно дете болује од епилепсије и боји се мрака. Нисмо имали ни за свеће.

Новица, који је бранећи Србију остао без ока, очајан је јер се он и његова деца муче, а често остају и гладни.

– Некада супруга и ја истрпимо па не једемо неколико дана, да би имала дечица. Треба пет ђака да спремим за школу, одакле ми паре? Немам да им купим ни свеске, ни књиге, ни прибор. Не знам где да нађем новац – прича нам Новица хватајући се за главу од муке.

Уколико желите да помогнете да Новица Спасић и његова породица имају достојанствен живот, то можете урадити уплатом на неки од ових рачуна:

бр. динарског рачуна: 200-36118555-50

бр девизног рачуна: 200-108451300-30

Kurir.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*