Дејан Давид: Коме КРЛО свира?!

0

Господин Небојша Крстић, на Твитеру познат као Крле или Крло(@Krle22), покушао је да уђе у расправу са игуманом манастира Високи Дечани, Савом Јањићем, око отвореног писма Владике Теодосија. У отвореном писму, Владика Теодосије се залагао за целовитост територије Србије, против поделе Косова која би највећи део српског живља и духовне и културне баштине оставила испод Ибра, за поштовање Резолуције 1244, и поново подсетио на многе патње кроз које српско становништво на КиМ пролази, и кроз које ће тек да пролази ако Косово у било ком виду постане члан УН.

Господину Крстићу је у конкретном случају наводно засметало то што отац Сава објављује твитове на енглеском језику (иначе су објаве оца Саве и на српском и на енглеском језику због бројних странаца који га прате), након чега је био блокиран од стране оца Саве. Након што је блокиран, господин Крстић је упутио неколико твитова како владика Теодосије и отац Сава не треба да се баве политиком, затим се опет чудио зашто отац Сава објављује твитове на енглеском језику, и слично, убацујући црв сумње да владика Теодосије и отац Сава заправо раде за неког у иностранству а не за своју цркву и свој народ.

Важно је имати и мало ширу перспективу: све се ово догађа у време када се манастир Високи Дечани уз помоћ међународних представника бори против сулудог плана косовских власти да одмах поред манастира на УНЕСКО-овој листи направе међународни пут. Такође, манастир је гранатиран неколико пута, не може да упише своју земљу и поред одлуке Уставног суда Косова, а против оца Саве се у косовским медијима скоро свакодневно лансирају најгоре лажи и константно је означен као српски националиста који се бори против независног Косова.

Зашто такав игуман Сава смета господину Крстићу, односно његовом Твитер алтер-егу Крлету?

Зато што је отац Сава све оно што Крле није. Док је Крле мењао партије, послодавце и господаре, отац Сава је трпео притиске и борио се за опстанак свог манастира и својих сународника на КиМ. Док је Крле згртао милионе за себе преко државних фондова, отац Сава се борио да се манастиру врати земља коју су отели комунисти. Док се Епархија због позивања на поштовање Устава и заштите Срба на КиМ налази у немилости власти и медија, Крле не позива на поштовање Устава, него баца још један камен на људе којима је довољно тешко и без свега тога, и који су у политици само зато што морају, да би сачували оно што се сачувати може. И док отац сава свој Твитер налог користи да домаћој и страној јавности предочи шта се дешава на КиМ, Крло свој Твитер налог користи за пљување.

Зашто, дакле, отац Сава смета Крлету? Зато што је његово огледало. Зато што тек у том огледалу Крле и сличне Крлеже могу да виде ко су и где су на моралној скали.

Није вероватно да Крло ради под било каквим притиском. Не, све што је радио ради добровољно и из користи. Као свирач који покушава да погоди омиљену песму пијаног госта да би му извукао још коју пару.

 

Ако су Крлове газде заиста такве да плаћају овакве песме и линч људи као што је отац Сава, колико год се некада можда отац Сава и нађе у немилости тих газда, онда Крло није више проблем. Није ни појава. Онда је Крло само последица нечег много дубљег и страшнијег.

 

Дејан Давид, Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*