Dejtonski sporazum ruše bošnjačke stranke i njihovi pokrovitelji iz sveta

0

VLADA REPUBLIKE SRPSKE UPUTILA SAVETU BEZBEDNOSTI UN SVOJ 18. IZVEŠTAJ

Iz izveštaja: „Ustavni sud BiH, sa stranim sudijama, često je korišćen kao politički instrument za protivpravno menjanje dejtonske strukture”
Iz izveštaja: „Legitimitet Ustavnog suda podriva prisustvo stranih sudija, odsustvo nezavisnosti suda i savezništvo stranih i bošnjačkih sudija koji deluju kao politički instrumenti visokog predstavnika i SDA. Kako su zvaničnici EU jasno stavili do znanja, BiH ne može pristupiti EU sa stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH. Uz to, prisustvo stranih sudija u Sudu je nespojivo sa suverenitetom i demokratijom BiH”
VLADA Republike Srpske uputila je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija svoj 18. izveštaj, uz propratno pismo predsednika Republike Milorada Dodika.

Izveštaj je upućen uoči debate o BiH. Ima devet poglavlja, a u njemu se naglašava da Republika Srpska ostaje opredeljena za BiH sa dejtonskim uređenjem i strukturom.

„Nedugo nakon što je Dejtonski sporazum stupio na snagu, krajnje decentralizovana politička struktura BiH definisana Ustavom BiH našla se na udaru SDA i drugih bošnjačkih političkih stranaka i njihovih pristalica u međunarodnoj zajednici. Postepeno i protivpravno zamjenjivali su dejtonsku strukturu disfunkcionalnom decentralizovanom državom”, navedeno je u izveštaju.

Navodi se i da je visoki predstavnik godinama pribegavao nezakonitim odlukama i prisili, sprovodeći plan SDA i drugih bošnjačkih političkih stranaka da se vlast centralizuje.

„Kako su poslednjih godina tzv. bonska ovlašćenja visokog predstavnika bivala diskreditovana i korišćena u sve manjoj meri, SDA je počela da koristi svoju dominaciju u institucijama BiH – koje su često formirane protivpravno, odlukama i prisilom – da dodatno uruše autonomiju dva entiteta koja je garantovana Dejtonskim sporazumom. Ustavni sud BiH, sa stranim sudijama, često je korišćen kao politički instrument za protivpravno menjanje dejtonske strukture”, naglašeno je u tom dokumentu

U Izvještaju je istaknuto da Ustavni sud BiH mora biti reformisan, tako da strana sudijska mesta budu ukinuta ukoliko BiH želi da vrati vladavinu prava i spreči dalje protivpravno podrivanje Dejtonskog sporazuma.

„Odredbe Ustava BiH pokazuju da je namera bila da strane sudije prestanu sa radom nakon petogodišnjeg prelaznog perioda. Legitimitet Ustavnog suda podriva prisustvo stranih sudija, odsustvo nezavisnosti suda i savezništvo stranih i bošnjačkih sudija koji deluju kao politički instrumenti visokog predstavnika i SDA. Kako su zvaničnici EU jasno stavili do znanja, BiH ne može pristupiti EU sa stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH. Uz to, prisustvo stranih sudija u Sudu je nespojivo sa suverenitetom i demokratijom BiH”, navedeno je izveštaju.

Deo izveštaja posvećen je i pitanju vojne imovine i nastojanju Bošnjaka da imovinu Srpske prenesu na vojne strukture BiH.

„Odluka Suda BiH u predmetu Han Pijesak iz 2016. godine, kojom je zvaničnicima Republike Srpske naređeno da prenesu vlasništvo nad državnom imovinom Republike Srpske na Ministarstvo odbrane BiH, suprotna je pravu, uključujući Sporazum o pitanjima sukcesije, zakone BiH i Republike Srpske, sudsku praksu Ustavnog suda BiH i Dejtonski sporazum”, navedeno je.

U izveštaju je, takođe, navedeno da Narodna skupština Republike Srpske ima pravo da izrazi svoj stav o članstvu o NATO, i potencijalno održi referendum o tom pitanju.

U izveštaju se podseća i na sve veću zabrinutost zbog sve ozbiljnije pretnje koju predstavljaju džihadisti u BiH.

„Bojazni zbog pretvaranja BiH u utočište terorista sve su prisutnije među evropskim zvaničnicima i novinarima. SDA je pomogla da se BiH pretvori u sigurno utočište džihadista, koji prete BiH, Evropi i ostatku sveta. Dosledno svojoj islamističkoj ideologiji, SDA je tokom rata pozvala mudžahedine u BiH i nastavila da održava tesne veze sa radikalnim islamistima”, piše u izveštaju.

POSTAVI ODGOVOR

*