Dejvid Belami: Ovoliko znam o životu…

0

„Bože, ne volim što postajem stariji. To je užasno. Nedavno su me pozvali na otvaranje jednog staračkog doma. Bio sam iznenađen kad sam shvatio da sam tamo bio najstariji“

Kad sam imao 14 godina, pročitao sam nekoliko knjiga iz botanike i odlučio da iskoristim ono što sam naučio tako što sam postavio šator pored jezera, počeo da istražujem okolinu i da jedrim. Tada sam shvatio da je istraživanje prirode ono čime želim da se bavim.

Pre nekoliko godina sam od zaštitnika prirode postao parija samo zato što sam javno rekao da ne verujem u trenutne naučne teorije o globalnom zagrevanju. I dalje verujem da sam bio u pravu i da ono što možemo da pročitamo u medijima zapravo i nije tačno.

Voleo sam da igram ragbi i mogao sam daleko da dobacim loptu.

Upoznao sam ljude za koje sam bio siguran da ih nikada u životu neću sresti. Tu su bili Žak Kusto, Fidel Kastro i Artur Klark. Zime sam provodio roneći po Indijskom okeanu, a leta sam provodio istražujući Arktik.

Imam veliki porodicu i dosta usvojene dece. Pola su beli, pola crni. Oduvek je bio moj plan da usvojim mališane, jer sam išao u crkvu svake nedelje, tri puta dnevno, još od šesnaeste godine.

Zaštitnik sam lovočuvara. Kad sam bio klinac, biciklom sam dolazio iz Brajtona u London. Kad god bih se zaustavio na putu, tamo bi bio neki dobri čuvar koji bi me pozvao na čaj. Od njih sam jako puno naučio.

Živim u Somersetu. Da sam ovde živeo pre 10.000 godina, bio bih okružen džinovskim jelenima, koji bi lutali po tundrama.

Moja mama je obožavala ljubičice. Dok sam rastao na obodu Londona, mogao sam da se prošetam i svakog dana joj naberem buket cveća vraćajući se iz škole kući. Danas gledam i vidim koliko smo uništili životnu okolinu.

Bože, ne volim što postajem stariji. To je užasno. Nedavno su me pozvali na otvaranje jednog staračkog doma. Bio sam iznenađen kad sam shvatio da sam tamo bio najstariji.

Moramo da zaustavimo uništavanje celih delova sveta. Kad sam počeo da predajem u Daramu, odlučio sam da studente odvedem u Afriku u Sijera Leone. Našli smo decu koja su umirala od gladi jer smo posekli njihove šume i iskopali njihove dijamante. Tada sam odlučio da se aktivno borim za očuvanje prirode.

Oduvek sam voleo automobile. Miris benzina me je odmalena palio.

Veoma sam srećan čovek. Imao sam mogućnost da u pravo vreme, koristeći popularnu emisiju na televiziji, glasno kažem ono što mislim o temi koja mi je bliska srcu. Osim toga, predavao sam na odličnom univerzitetu i imam divnu porodicu.
 

 

Njuzvik

POSTAVI ODGOVOR

*