Дел Понте: Оставку сам поднела због некажњавања злочина

0

ЖЕНЕВА – У опроштајном говору од Истражне комисије УН о Сирији, Карла дел Понте изјавила је данас да је напустила ту позицију јер је фрустрирана због „тоталне некажњивости” злочина.

Дел Понте, бивша главна тужитељка Хашког трибунала, објавила је прошлог месеца да напушта Истражну комисију УН о Сирији, која је сакупила доказе наводних злочина почињених у Сирији од избијања грађанског рата 2011, подсећа АФП.

„Дајем оставку како бих окончала своје фрустрације. Седам година злочина у Сирији, а потпуна некажњивост. То није прихватљиво”, рекла је Дел Понте обраћајући се у Савету за људска права УН, након што је истражна комисија УН представила свој најновији извештај.

Она је навела да када се придружила тој комисији није очекивала да међународна заједница неће успети да успостави суд способан да суди „злочинима у Сирији”.

Истражна комисија УН у више наврата је позивала Савет безбедности УН да проследи питање Сирије Међународном кривичном суду, што је напор који је блокирала Русија, савезник Дамаска.

„Зашто није могуће имати трибунал?”, упитала је Дел Понте.

Истражна комисија УН је оптужила све стране, укључујући владу и побуњенике, за ратне злочине у Сирији. (Танјуг)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*