ДЕЛИЈЕ полуделе од беса: ФИФА одузела Звезди титулу светског првака? (ВИДЕО)

0

И то не само Звезди, многи ће се после ове вести осетити веома оштећено

Скандал у светском фудбалу!

Светска фудбалска федерација саопштила је да су светски клупски шампиони само они тимови који су освајали ФИФА Светско првенство основано 2000. године.

Према саопштењу ФИФА, које преноси портал Гоал, освајачи Интерконтиненталног купа више неће бити сматрани светским клупским шампионима. То такмичење које се звало Тојота куп освојила је и Црвена звезда 1991. године победивши у Токију Kоло Kоло из Чилеа са 3:0.

Интерконтинентални куп се одржавао од 1960. године, у њему су се такмичили победници Kопа Либертадорес и Kупа европских шампиона, пре него што је замењено Светским клупским првенством 2000. Први освајача био је Реал Мадрид тријумфом над Пењареолом из Уругваја.

ФИФА сматра да тимови који су освајали тај стари трофеј немају право да се зову најбољим тимовима на планети.

ФИФА је препознала и ценила све иницијативе оснивања светских клупских првенстава током историје. Таква је ситуација и са турнирима на којима су учествовали европски и јужноамерички клубови, попут Kупа Рија 1951. и 1952. године и Интерконтиненталног купа. Ипак, ФИФА је 2000. године почела да организује Светско клупско првенство на којима учествују представници свих шест конфедерација. Победници тих такмичења су тимови које ФИФА званично сматра светских клупским првацима – саопштила је Светска фудбалска федерација у одговору на питање које је поставио бразилски медиј Естадао.

Овакав став ФИФА неки медији назвали су срамним, као и манипулацијом историје.

 

 

 

Еспресо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*