Демостат: Вучић 56 одсто, Бели и Шешељ деле сребро

0

Кандидат Српске напредне странке за председника Србије Александар Вучић добио би 56 одсто гласова да су избори одржани средином прошле недеље, показало је ново истраживање агенције Демостат.

Друго место поделили би Лука Максимовић, познат као Љубиша Прелетачевић Бели, и кандидат Српске радикалне странке Војислав Шешељ са по девет одсто гласова.

Саша Јанковић био би трећи са осам одсто, а четврти Вук Јеремић, за кога би гласало седам одсто изашлих на изборе.

На изборе би, према том истраживању, изашло 59 одсто уписаних у бирачки списак, односно 3,9 милиона бирача.

Истраживање Демостата обављено је између 14. марта и 19. марта на узорку од 1.201 испитаника, а објављено је у новом броју „Недељника“.

Сваки пети испитаник, односно 20 одсто, дао је одговор „све је то лаж“ на питање „колико има истине, а колико лажи у ономе што се о нашем животу, стандарду, платама, пензијама говори у медијима“, док још трећина, односно 33 одсто, сматра да „има више лажи него истине“.

Да се у медијима о стандарду у Србији говори се једнако истинито и лажно сматра 29 одсто испитаника, док свега пет процената сматра да је све истина.

Вучићу верује 35 одсто испитаника када каже да ће се живети добро када буде изабран, а оних који му „и верују и не верују“ је 26 одсто, док му 35 одсто не верује.

Саши Јанковићу, када говори о будућности, верује пет одсто испитаника, а Вуку Јеремићу четири одсто.

На одлуку бирача за кога ће да гласају највише (62 одсто) утиче оцена досадашњег рада кандидата, а тек 14 одсто има поверење у обећања о „будућем раду“, док 15 одсто заокружује кандидата јер им се допада или га цене.Истраживање је показало да чак две трећине испитаника негира утицај објављивања резултата, док нешто мање од петине (18 одсто) бирача каже да не прати истраживања.

Према резултатима истраживања, нешто више од половине демократа, односно 54 одсто, гласало би за Јанковића, а 46 одсто за Јеремића, док је међу социјалистима пола опредељено за Вучића, а друга половина неопредељена, иако махом гласа за Јеремића.

„Ови избори и изборни исход не могу се разумети без спознаје хегемоније једне политичке партије и концентрације друштвене и политичке моћи у функцији садашњег председника Владе, из те чињенице произлази специфична изборна кампања коју је доскора водио искључиво један човек у чијем профилу је и моћ, и утицај, и материјални ресурси. Друго, нема разумевања изборног исхода без уважавања чињенице о досадашњем и садашњем поверењу које грађани имају у Александра Вучића“, навео је навео је социолог и главни истраживач Демостата Срећко Михајловић.

Михајловић је истакао да су многи политичари, а нарочито многи организатори изборних кампања, уверени у лаку и брзу манипулацију бирачима.

„Такво виђење народа и грађана успешно је пренето на медије и отуда оволика зачудност над најавом ‘неочекиваног’ изборног резултата. Отуда се поновљено залажем за разумевање контекста у којем се ови избори одигравају, а и најављених разултата“, додао је Михајловић.

mondo.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*