Десет тајни о Сорошу, за које нисте чули!

10 мрачних тајни Џорџа Сороша

0

Милијардер Џорџ Сорош, омиљена „бабарога“ политичара у Србији, је једна од најконтроверзнијих и најмоћнијих фигура на планети.

За неке је Сорош херој, због финансирања демократских група у посткомунистичкој Источној Европи, док је за друге „црвено страшило“ због давања новца за ултралеве социјалне циљеве.

Недавно је повезиван са председничком кампањом Хилари Клинтон (не само као велики донатор) кроз открића Викиликса, и сада се зна да је власник гласачких машина у 16 држава САД, које ће се користити на следећим изборима.

„Цурење“ из његове архиве електронске поште указују на то да је потпомогао избијање емигрантске кризе у Европи, којој нико не види краја, а сада Викиликс тврди и да је угледни ако не и главни члан „Владе САД у сенци“, пише Листверсе.

О њему се много тога зна, али ово је десет ствари које највероватније не знате о најчувенијем мађарском емигранту, поређане по светским последицама које су носиле.

10 Сламање Банке Енглеске

Слом британске фунта 16. септембра 1992, је пореметио читав Европски механизам за новчану размену (European Exchange Rate Mechanism, ERM), и то је одјекнуло светом. Око 3,3 милијарде фунти је просто избрисано са рачуна британске владе, у земљи којај је већ увелико гацала у рецесији. Британија је понижена, фунта ослабљена, а домаћинства широм земље закинута за основне потрепштине. Човек иза тога – Џорџ Сорош.bank-england-building-250613-b1

У то време Сорош је радио као трговац девизама у фонду Квантум (Quantum). Водио је екипу трговаца који су нападали фунту сталним продајама и куповинама по нижој цени. Легално али неморално. За један дан, касније се похвалио Сорош, зарадио је милијарду фунти тргујући новцем који није стварно поседовао.

Ефекат на фунту је био тако разарајући да је тај дан остао запамћен као „Црна среда“, и свежа је у сећању Британаца и данас, четврт века касније.

9 Подстицање економске кризе у Малезији

Ако је „Црна среда“ била загревање, разарајућа Азијска финансијска криза 1997. је било „велико финале“. Владе су пропадале, протести дрмали капитал, а милиони људи падали у спиралу економске смрти. Можете ли да погодите ко је сву ту људску несрећу претворио у профит?p1-bl662_asiade_p_20130523200758

Сваку земљу криза је погодила другачије. У Малезији локална валута рингит је у тренутку изгубила 45% вредности. Десетине милијарди долара вредности нестало је из владиних трезора. Сорош тамо није био најгори лешинар, али је агресивно нападао валуту како би направио профит, због чега га је чак премијер Малезије јавно оптужио да је разбојник.

Али ако су ствари стајале (само) лоше у Малезији, другде по Азији је било још горе…

8 Слом Банке Тајланда

Тајланд је био епицентар Азијске кризе, и из те земље је она контаминирала и оштетила економије Јапана, Јужне Кореје, Филипина, Бразила, и Русије. Изазвала је насиље у Индонезији у коме је погинуло око 5.000 људи. то се не би десило без Сороша.bankofthailand-621x414

Као и у Малезији и Британији, Сорош је напао тајландски бат свом силином као ајкула. Његов фонд Квантум, заједно са фондом Тајгер (Тигер)фондом Џулијана Робертсона, толико је напао локалну валуту да је изгубила 60% вредности. Када је централна банка лоше реаговала, кренули су „да убију“.

Сорош је зарадио милионе али по којој цени. Милиони Таја су остали без запослења и осиромашени а 600.000 страних радника је било принуђено да се врати кућама. Пропали су грађевински сектор, финансије, некретнине, а руинирани многи животи.

7 Покушај уништења економије Хонг Конга

Независно од сламања највећих економија Азије и Латинске Америке, у 1998. години Сорош је бацио око на највећи колач – Хонг Конг и Кину. Поново је применио свој трик, покушавајући да изазове светску рецесију.757f6c30-0da6-11e6-b8ab-30cd2474e1b0_1280x720У лето „98, Сорош је већ био „прљаво богат“ зезнувши већи део Азије, али он је желео још. У августу је вежбао своје оружје на хонкошком долару. Само захваљујући финансијском министру Доналду Цанг Јам-куену, није успео да обори и Хонг Конг.

Јам-куен је кренуо у куповину дотад невиђених размера, уливши 118 милијарди хонкошких долара у тржиште акција, да би парирао Сорошевим манилупацијама валутоом. То је срозало репутацију Хонг конга код финансијера и веома коштало владу, али је бар економија остала спасена од потпуне пропасти.

Сорош се никада није извинио за своју активност.

6 Илегално трошење на политичке кампање

Средином прошле деценије, појавио се ненадано талас нечега знаног као „527 група“. Групе за притисак су покушавале да утичу на изборе, постале су злогласне по томе да проналазе рупе у закону о финансирању странака у САД.ap_john_kerry_syria_nt_130830_16x9_992Када је Савезна комисија за изборе (Federal Electoral Commission, FEC) томе коначно стала на крај, међу онима који су били највише новчано кажњени је била и група коју је спонзорисао Сорош.

America Coming Together (ACT) је била група која је била одлучна да види Џона Керија у Белој кући, по сваку цену. Основана 2003, потрошила је 137 милиона на његову кампању „“изађи по глас“. Ово, очигледно, није успело али је могло да има утицаја на изборе.

Године 2007, ФЕЦ је оглобио групу са 775.000 долара, што је трећа највећа казна у историји те савезне институције. Сада је та група главни донатор кампање Клинтон.

5 Спонзорисање Лине Стјуарт

Омар Абдел Рахман је један лош тип. Проповедник мржње је затворен 1995, а 1993. је инспирисао бомбардовање Светског трговинског центра у коме је погинуло и повређено више од 1.000 људи.

Повезан је са египатском терористичком групом Ал џама Ал исламија, а 2000. године је преко адвоката, Лин Стјуарт, тајно послао поруку групи, кршећи законе САД. Када је ствар дошла до суда, Сорош је помогао да се финансира одбрана Стјуарт, преко Института Отворено друштво.lynne_smilesОсуђена је 2005. да је помагала терористе, а 2013. је пуштена са десетогодишње робије из милосрдних разлога.

4 Пореска дволичност

Као велики донатор демократа, Сорош радо каже да „богати људи треба да плате више пореза“. То није баш толико необично за богаташа, јер берзански маг Ворен Бафет то говори деценијама. Али, Бафет и ради као што говори, а Сорош је све своје богатство изградио на „порески рупама“.7-17То је успео смањујући плаћање пореза преко књиговодственог манипулисања накнадама клијената одложеним плаћањем (деферал), а тај новац је онда реинвестирао. Агенција Блумберг је проценила да је успео да само тим маневром заради запањујућих 13,3 милијарди долара. То је легално, али је ипак влада САД тражила да „затвори петљу“ и плати 6,7 милијарди. Сорош је одговорио на свој начин – селењем спорног новца у Ирску.

3 Бизарни секс скандали

Није изненађујуће да трипут-жењени, манекенкама склони Сорош има свој пакет секс-скандала. Али, може бити изненађујуће колико су они бизарни.

Најлуђи укључује бразилску глумицу из сапуница, Адријану Ферејер. У 2011, Ферејер је поднела тужбу тврдећи да је Сорош преварио за апартман од 2 милиона долара, а потом је се „решио“. Права драма избила је на суду, где је успела да га опали и Сороша и његовог адвоката у судници, разбаца све судске списе и ко зна шта би још било да је судија није одстранио из суднице.soros6n-2-web

Са истим актерима скаднал је избио и 2012. када је Ферејер покушала да направи љубоморним Сороша на некој журци у Нујорку, завођењем другог мушкарца. Када је овај одбио, јурила га је гола низ улицу, „вриштећи да јој глава отпадне“.

2 Тајни напад на Израел

Сорошева Фондација Отворено друштво (раније, Иницијатива Отворено друштво) је утрошила осам година на финансирање прикривене мреже у нади да ће утицати на политику САД. Њихов циљ? Да скрену САД од Израела и окрену да јеврејска држава буде „међународни парија“.Panorama of Jerusalem old city. Israel

Иако Израел није савршено друштво, страст с којом Сорош (иначе Јеврејин) напада земљу је запањујући. Групе за права Палестинаца, либералне израелске новине, НВО… сви они су добијали прикривени или полуприкривени новац да облате Израел или говоре о „израелским ратним злочинима“.

Извор финансирања је скривен. Године 2010. либерална јеврејска група „J Street“ је лажно тврдила да никада није добијала паре од Сороша.

1 Осуђен због инсајдерског трговања

Године 1988. Џорџ Сорош је профитирао на инсајдерски информацијама о преузимању Сосијете женерал банке. Иако је профит био релативно мали (око 2,3 милиона долара), преузимање је у Француској виђено као још једна прљава корупцијска радња под председниковањем Франсое Митерана.societe-generale-proglasena-za-najbolju-banku-u-srbiji

Када је Митеран отишао с власти 1995, Французи су отворили случај у вези с инсајдерском трговином и 2002 Сорош је осуђен. Није помогао ни низ жалби француским судовима, нити Европском суду за људска права, који је утврдио да је знао да крши закон. Сорош још није платио казну.

Мондо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*