Десница на корак од преузимања власти у Бразилу

0

Жаир Болсонаро, заговорник полицијских смакнућа и тортуре над политичким неистомишљеницима, освојио највише гласова у првом кругу председничких избора

Бивши војник, познат по расистичким, мизогиним и хомофобним изјавама и величању ауторитарног режима, освојио је највећи број гласова у првом кругу председничких избора у Бразилу и за три недеље ће вероватно бити изгласан за првог човека највеће земље у Латинској Америци.

Некадашњи капетан и крајњи десничар Жаир Болсонаро (63) заговорник полицијских смакнућа и тортуре над политичким неистомишљеницима, придобио је више од 46 одсто Бразилаца који су се прекјуче појавили на биралиштима. У други круг 28. октобра с више од 28 одсто освојених гласова улази и кандидат Радничке партије Фернандо Адад (55), кога је лично одабрао некадашњи левичарски шеф државе Лула да Силва, преноси Ројтерс. Силва је намеравао да се и сам кандидује испред Радничке партије, али је одустао кад му је потврђена дванаестогодишња затворска казна после оптужби за корупцију.

Да би Бразил спречио радикалну десницу да дође на власт, бирачко тело би за три седмице морало да се окрене за 180 степени, што је мало вероватно, оцењује шпански лист „Паис”. Болсонаро је придобио бираче обећањима да ће стати на пут корупцији и класи професионалних политичара који су владали земљом од пада диктатуре (1964–1985). Његове поруке о повратку реда и закона наишле су на плодно тло у земљи у којој производња годинама опада, а стопе криминала расту. Зарадио је поене кад је истакао да ће за време његове власти људи поново моћи спокојно да шетају улицама великих градова. Током лета је изразио мишљење да криминалци „нису нормални људи” и да полицајци „који убију 10, 15 или 20 тих људи са 10 или 30 метака заслужују орден, а не суђење”.

Бивши капетан је бранио бразилску диктатуру, током које је побијено на стотине владиних противника, тврдећи да је она штитила земљу од комунизма. „Да, залажем се за диктатуру. Никад нећемо решити тешке националне проблеме овом неодговорном демократијом”, казао је Болсонаро.

Правдао је мучење левичара и других политичких неистомишљеника за време аутократског режима и најавио да ће у његовој влади већина министара бити војна лица. Као члан Конгреса, последњих 27 година нападао је урођенике, црнце, хомосексуалце и жене. Изјављивао је да мушкарци могу бити геј само ако их родитељи нису довољно тукли док су били мали и поручио политичкој противници да није вредно силовати је јер је исувише ружна. Заложио се за слободу наоружавања, што су његови противници критиковали као покушај да се Бразил претвори у Дивљи запад.

Прошлог месеца је позвао да се упуца његов левичарски противник да би два дана после тога доживео да и сам буде мета атентата. Убоден је на митингу и завршио у болници, због чега је кампању наставио из болничког кревета. За опоненте, он је мешавина идеологије бившег чилеанског диктатора Аугуста Пиночеа и реторике некадашњег венецуеланског лидера Уга Чавеса. Због скандалозних изјава,  напада на политичке елите, додворавања власницима оружја и чињеници да се издаје за конзервативног човека који је, ипак, у трећем браку, Болсонаро је прозван и бразилским Трампом. У последњим данима кампање и вероватно у покушају да прошири бирачку базу спустио је лопту и казао да ће радити за свих 208 милиона грађана без обзира на боју кожу и вероисповест, чак и за атеисте.

Наклоњен је бизнису и слободном тржишту, а против издашних социјалних давања по којима су били познати Силва и његова наследница Дилма Русеф. Председница Русеф уклоњена је с власти без избора и на њено место дошао је садашњи десничарски шеф државе Мишел Темер. У оценама светских медија истиче се да је победник првог круга гласања у Бразилу наставак националистичке и популистичке политике која је последњих година завладала у САД, источној Европи и на Филипинима.

Болсонаро је већ на почетку кампање избио на чело листе као најјачи кандидат. То је било изненађење за оне који су веровали да је Бразил за време Луле да Силве и Дилме Русеф прерастао у предводника светске и посебно латиноамеричке левице. За време њихове владавине милиони људи су избављени из сиромаштва, због чега је Силва завршио мандат с рејтингом од 87 одсто. Ипак, бизнисмени су осуђивали тадашњу власт, тврдећи да су њени социјални програми неодрживи. Најбогатији слојеви сада подржавају Болсонара јер је он обећао строгу фискалну политику.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*