Die Welt: Европска унија ће скончати у мукама и лишена сваког достојанства

0

ЕВРОПСКА унија ће скончати у мукама и лишена сваког достојанства – прогнозира главни уредник реномираног и утицајног немачког листа Welt am Sonntag Петер Хут.

У прилог своје тврдње навео је да Италија одбија да прима избеглице, да земље Вишеградске четворке не сматрају ни да су дужне да учествују у преговорима на ту тему, да многе државе-чланице теже да ЕУ претворе у тепих сачињен од тканина националних држава.

Додао је да неке од тих земаља већ ткају мртвачки покров за Европску унију заборављајући да управо европском јединству и помоћи треба да захвале своје благостање.

„Управо посматрамо како Европа неславно умире, а Европљани то само гледају и окрећу се на другу страну машући главама. Поклањају своју пажњу светском првенству у фудбалу или временским приликама. Нико не жели да поверује да је истина ово што се догађа. Европа им се чини исувише великом да би доживела крах.“

Хут је зато исписао и своју опомену: „Реално, Европа и није тако велика. Није ствар у томе да ли смо ми Европљани у стању да се супротставимо апологети националне изолације Доналду Трампу. Није ствар ни у заједничком буџету или оружаним снагама ЕУ. Сада се ради о томе хоће ли се Европска унија разлетети у комаде“.

Држање Италије он сматра поразом Ангеле Меркел, а за Мађарску тврди да тако ревносно гради своју нову националну државу да јој ЕУ изгледа као терет.

По Хутовим мерилима, у Пољској је у току „права трагедија“ у изведби њене владе која се често подсмева европским вредностима. А званична Варшава још тепих ЕУ сачињен од јаких националних држава сматра предношћу Уније.

Главни уредник Die Welt панично тврди и да у ЕУ узор за опонашање постају они који раде на њеним расколима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*