Дијалог не значи спремност Србије да призна независност КиМ

0

Иницијатива да се покрене унутрашњи дијалог по питању Косова не значи спремност Србије да призна Косово као независну државу, каже Милован Дрецун

Иницијатива да се покрене унутрашњи дијалог по питању Косова не значи спремност Србије да призна Косово као независну државу, већ да се дође до предлога како видимо коначно решење тог проблема, каже председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

Према његовим речима, предлог Србије за решавање косовског проблема треба кандидовати Албанцима и Међународној заједници, како би се отворио разговор о свему томе.

„Ми сада имамо један предлог на столу да Србија призна Косово као независну државу, да косово постане чланица УН и тиме стекне међународни капацитет, а у другој фази припоји Албанији“, рекао је Дрецун гостујући на ТВ Пинк.

Наглашава да се мењају геополитичке околности, што је видљиво у одустајању Приштине од захтева да Косово постане чланица Унеска.

„То значи да је јасно САД и другим западним земљама да су дошли у пат позицију. Србија са овим иницијативом нуди излазну стратегију и западу“, нагласио је Дрецун и додао да је боље да Србија предлаже решења него да јој се намећу са стране.

Како каже будућност Републике Српске зависи од односа Србије према косметском проблему и „какву ћемо националну стратегују да дефинишемо за 21 век“.

Граница преко које се неће прећи, додаје, јесте признавање независности Косова, јер мандат народа, појашњава, нису добили да се призна Косово као независна држава.

„Председник Александар Вучић има свој план, али неће да га износи, већ хоће да чује и друга мишљења“, закључио је он.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*