Дик Марти: Хаг је уклонио доказе, био сам запрепашћен

0

Бивши известилац Савета Европе Дик Марти је за Вечерње новости говорио о случају “Жута кућа” и односу Хашког трибунала према томе.

Он је навео да када је својевремено писао Хашком трибуналу да би добио информације о доказима који су сакупљени на терену у вези са „жутом кућом“, рекли су му да више не постоје и да су их уклонили да би очистили простор, јер „ионако нису ничему служили“.

„Био сам запрепашћен. То је, заиста, забрињавајуће“, рекао је Марти, известилац Савета Европе о трговини људским органима на KиМ, чији је извештај указао на могућност монстроузних злочина над Србима на северу Албаније, у које су укључени највиши представници власти у Приштини.

У интервјуу који је дао у јеку спекулација ко би од лидера терористичке ОВK могао да седне на оптуженичку клупу, Марти је прокоментарисао и то што је један од главних бранилаца косовских лидера бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс, за кога се сумња да је крио доказе о „жутој кући“.

„Kада сам то чуо, помислио сам да постоје два Џефрија Најса! Несхватљиво је да заменик главног тужиоца у Хагу ођедном постане адвокат осумњичених. То ми изгледа у најмању руку бизарно. Можда је то, с правне стране, могуће, али лично, с етичке стране, то налазим сумњивим“, каже Марти.

На питање шта је било са доказима, имајући у виду да је Kарла дел Понте говорила да их има, а Најс да не постоје, Марти наводи да зна да су докази постојали.

„Новинар Ентони Монтгомери је био присутан када су истражитељи Хашког трибунала били у ‘жутој кући’ и скупљали доказе. Радили су то, иначе, крајње дилетантски. Нису, на пример, анализирали трагове крви. Али, пронашли су лекове, шприцеве и много тога другог и све то је било запечаћено у Трибуналу“, рекао је Марти.

Kоментаришући брзину истраге правосудних органа, односно чињеницу да осам година од његовог чувеног извештаја оптужнице нису подигнуте, Марти каже да, ако је он могао да заврши извештај за нешто више од годину дана, могли су и они да то ураде у међувремену.

Он је подсетио да је амерички тужилац Kлинт Вилијамсон у јулу 2014. јавно саопштио да резултати до којих је дошла његова истражна јединица, у којој се налазило 40 висококвалификованих особа, покривају суштину његовог извештаја.

Марти је додао да је Вилијамсон одмах после те конференције дао оставку, те се чекало више од годину дана да буде замењен, а потом је и његов наследник отишао.

„Именован је трећи тужилац, а резултата и даље нема“, указује Марти.

Он напомиње да не може да зна да ли то неко ради намерно, али примећује да је постојала серија именовања која је знатно успорила рад суда.

„Постоје две динамике које се супротстављају. Уверен сам да постоје људи који заиста искрено раде на откривању истине. Такође мислим да постоје политички интереси који све то желе да зауставе. Веровали су да у старту ништа неће пронаћи. Сада су се нашли у веома нелагодној ситуацији због чињенице да су се људи које су подржавали умешали у нешто тако страшно“, оценио је Марти.

Упитан да ли верује да ће одговорне из власти у Приштини на крају стићи правда, Марти „не зна шта да каже“.

„Може да се догоди и да не буду осуђени. Знате, највећи број ратних злочина у свету, нажалост, остаје некажњен“, наводи он.

На питање да ли га је косовски председник Хашим Тачи тужио за клевету, као што му је предложио, уколико сматра да није написао истину, Марти каже да није.

Уверен је и да би таква тужба била одбијена, не само јер је као известилац Парламентарне скупштине СЕ уживао имунитет већ и зато што, како је нагласио, може да потврди да се његов извештај заснива на сведочењима људи који су директно били укључени у описане акете.

„Чак је било особа које су саме себе оптужиле!“, истакао је Марти.

Познат је и, додаје, случај косовског премијера Рамуша Харадинаја пред Међународним кривичним судом.

„Сваки пут сведоци би нестајали, било је мистериозних смрти. У потпуности могу да схватим да се сведоци боје. У том сам и лично могао да се уверим. Ти људи су преплашени. Страхују за сопствене животе и животе својих најближих. Скоро 20 година је прошло, одрасле су нове генерације и сви ти људи нису предодређени да играју хероје“, рекао је Марти.

Указао је и на „комичну ситуацију“ о којој пише у новој књизи, када му је у Берну, пред главном железничком станицом, док је чекао трамвај, пришао мушкарац, подигао прст и на немачком језику, с приметнима акцентом, викао на њега да је написао скандалозан извештај и оптужио га да је од Срба добио за то милион долара.

„Питао сам га да ли бих заиста ту, у хладноћи, чекао трамвај, да сам добио било какве паре? Сви су се насмејали, а он је отишао покуњен“, рекао је Марти додајући да је добијао и претње.

Он је додао да само истина око конфликта на Kосову може да доведе до помирења.

Марти сматра и да је Швајцарска пожурила са признањем независности Kосова и оцењује да Kосово сада живи на међународној инфузији.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*