ДИКЛИЋ: Апсурдни покушаји Бошњака и Хрвата да геноцид припишу Србима

0

Историчар Момчило Диклић оцијенио је као апсурдне покушаје Бошњака и Хрвата да припишу геноцид Србима, као народу над којим је почињен геноцид у 20. вијеку.

Говорећи о најави бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да ће упутити захтјев за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу против Србије за наводни геноцид, Диклић је рекао да је већ дуже вријеме на сцени покушај ревизије историје у политичке сврхе.

Он каже да дио кривице за све оно што се данас дешава Србима сносе генерације српских политичара који су деценијама уназад гледали како припадници других народа, прије свега Хрвати, тековине антифашистичке и антинацистичке борбе приписују себи, док Србима приписују сва зла, укључујући и Холокауст, што је врхунац апсурда.

„На Балкану се афирмише теза да су у Хрватској настале прве антифашистичке и антинацистичке снаге. Јесу, али су их чинили Срби који су устали против најмрачније нацистичке тековине – Независне државе Хрватске /НДХ/“, рекао је Диклић Срни.

Он оцјењује да је кривица Срба према себи самима та што су допустили да 1995. године буду отјерани из Хрватске, а да српске жртве по јамама и безданима остану непописане, што сада даје могућност да се оне минимизирају и да се њима лицитира.

„Јосип Броз и Владимир Дедијер нису допустили да се попишу жртве и да се сагледају димензије усташког злочина. Тако су оставили тај неспоразум, уз образложење да није било новца за прекопавање гробница. Има ли ко сад да повјерује да тај режим није могао да попише жртве? Наравно да су то могли да учине да су хтјели, али су штитили свој народ“, рекао је Диклић.

Он је указао да постоји низ докумената који потврђују да је Јосип Броз Тито комуницирао са контроверзним католичким надбискупом Алојзијем Степинцем, који је вођа и пројектант елиминације српског народа и српске нације.

„Покојни велики историчар Владимир Дедијар је рекао да је Степинац духовни отац Анте Павелића и да је био интелигентнији од Павелића… Треба да се зна, шта год рекла Мјешовита православно-католичка комисија о дјелу Степинца да без њега и Владимира Мачека не би било НДХ“, рекао је Диклић.

Он је потврдио да посједује низ докумената о улози Степинца у НДХ који ће наредних дана презентовати јавности.

„То ће бити допринос истини о томе да је над српским народом почињен геноцид и да је апсурд жртву назвати џелатом“, рекао је Диклић.

Срна, РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*