Diktatura: Upravnici zgrada imaće ovlašćenja da upadaju u stanove!

0

Moći će da ulaze u stanove, cinkare podstanare poreskoj i komunalnoj policiji, a platu će dobijati o trošku svih građana

Ukoliko Skupština Srbije usvoji novi predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada u stambenim zgradama u Srbiji, zavladaće prava diktatura takozvanih profesionalnih upravnika zgrada, koji će imati pravo da ulaze u stanove bez dozvole vlasnika i sudskog naloga, popisuju stanare i cinkare podstanare.

Oni će takođe sve „nepodobne“ prijavljivati komunalnoj inspekciji zbog, na primer, ostavljenih kolica za bebe ili bicikla u hodniku, čak i u zgradama bez lifta.

Neustavno

Za tu danonoćnu kontrolu u stilu Velikog brata stanari će upravnicima morati još i da plaćaju najmanje minimalnu mesečnu zaradu, ali i da izdvajaju novac za održavanje zgrade.
– Zakon je preterano restriktivan i strog i daje prevelika ovlašćenja upravniku. Upravnik vodi evidenciju ko živi u kom stanu i to javlja državnom registru i otkriva podstanare da bi se naplatio porez od 20 odsto. To je posao poreskih inspektora, ne treba upravnik da špijunira i prijavljuje ljude koji možda i ne naplaćuju kiriju, ali će morati da plaćaju porez. Po Ustavu, nema svako pravo da kontroliše gde ko živi jer registar o tome vodi MUP. Problem je i to što će svaki stanar morati da dozvoli prolaz kroz stan zbog popravke u drugom stanu ili na fasadi zgrade. To je kršenje Ustava – kaže Zoran Alimpić, odbornik DS u Skupštini grada Beograda.

Ništa manji problem nije, smatra Alimpić, ni to što će nekome ko želi da nadzida stan na zgradi dozvolu davati dvotrećinska većina stanara, a ne svi kao do sada.
– Takođe ko tri puta ne dođe na sastanak skupštine stanara, gubi pravo da glasa o stvarima koje ga se tiču. To ostavlja prostor i za korupciju – naglašava Alimpić i naglašava da će kućni red u zgradama propisati opštine ili sami stanari.

Ministarstvo građevinarstva poručuje da tvrdnje odbornika i upućenih nisu u potpunosti tačne:

Ministarstvo negira

Upravnik zgrade nema ovlašćenja da nadgleda i kontroliše ko gde živi u zgradi. Vlasnici stanova imaju obavezu da upravniku daju podatke ko živi u stanu kako bi se znalo ko će da učestvuje u odlučivanju i ko će da snosi troškove održavanja zgrade. Ovaj zakon ni u jednom svom delu ne krši ustavna prava građana. Verujemo da je sasvim normalno da u slučaju velikih kvarova u zgradama, stanar dozvoli ovlašćenim licima da poprave kvar iz nečijeg stana.

Nemaju upravnici zgrada obavezu da prijavljuju podstanare, već su vlasnici stana dužni da u roku od 30 dana od sklapanja ugovora o zakupu o tome obaveste opštinsku poresku upravu.
Činjenice
NEVIĐENO

upravnik i majstori imaju pravo da upadaju ljudima u stan bez naloga
mogu da prikupljaju i odaju podatke o stanarima
dobijaće viœe od minimalca za svoj špijunski posao
građani će sada plaćati i upravnika, ali i hitne radove na zgradi koje odredi upravnik
dvotrećinska većina moći će da dozvoli nadziđivanje zgrade
oduzimanje prava na glasanje stanarima koji tri puta ne dođu na sastanak skupštine stanara

 

 

Kurir

POSTAVI ODGOVOR

*