Династија Кркобабић упропастила ПОШТУ: Штрајк 500 радника у Београд!

0

Већ други дан, боље речено ноћ, радници поште у Београду, штрајкују испред Главног поштанског центра (ГПЦ) у Земуну. Ова зграда коју су и бивша и садашња власт неколико пута свечано отварале, жила је куцавица поштанског система. Одатле се пакети, писма и остали поштански материјал прослеђује поштама на територији Србије. Зауставити тај центар значи зауставити поштанско предузеће.

Оно што обично заустави све српске „револуционаре“ а то су прохладни дани (поготово ноћи), киша или снег, није омело око 500 стално присутних радника да блокирају улазе-излазе на дистрибутивном центру. Они су ова дежурства у организацији једног од репрезентативних синдиката, схватили као обавезу и не желе да се повуку.

Захтеви су уобичајени и своде се на зараду. Ако су и државно предузеће, плате су им на нивоу   неке фирме која је у транзицији и само што се не прода неком хероју из крими миљеа, а радници поотпуштају. Ово поређење је наравно намерно, пошто не сумњамо да је то и циљ. Руководство које се увек и постављало по партијском кључу у Пошти, своју неславну судбину је запечатило вишегодишњом владавином комби странке на челу са династијом Кркобабића. Запошљавања нестручних и политички подобних срушила су и много веће гиганте, него што је Пошта.

Међу присутним штрајкачима највише је поштара, шалтерских радника и возача. Радника у правом смислу речи. Нема на том скупу шефова који су заплашени вишим шефовима и директорима. Нема ту ни чланова других синдиката, јер ово предузеће није само разорено страначким једноумљем, непотизмом и бирократијом, већ и синдикалним трвењима, због којих највише страдају управо они због којих синдикати и постоје. Синдикате воде људе који су на тим позицијама, не годинама, већ деценијама. Нелогично?

По подацима самих штрајкача, овај претежно београдски штрајк, шири се по целој Србији, а блокаде у својим регионалним центрима најављују и новосађани и нишлије.

Они који се противе штрајку, напомињу да ће ова блокада нанети више штете него користи, јер корисници раскидају уговоре и прелазе конкурентским даваоцима поштанских услуга, док договор за повећање плата постоји, и да овај штрајк само урушава постигнутно. Нагомилани посао који је се створио услед штрајка, мораће да повуку наредних дана сви, а не само они који су блокирали центар.

Како било, радницима је догорело до нокта и чини се да ће надолазећа зима у Пошти бити врела.

 

Патриот

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*