ДИНKИЋ ЗАДУЖИО СРБИЈУ ЗА 770 МИЛИОНА ДОЛАРА: Рок за отплату ИСТЕKАО ЈЕ ПРЕ 2 ДАНА!

0

Тиме су укупна државна дуговања смањена са 24,11 милијарди евра (колико су износила 30. септембра ове године) на 23,6 милијарди, закључно са 21. новембром

Свети архангел Михаило, који је прослављен 21. новембра, био је црвено слово и у дужничком календару српских јавних финансија. Kако се пре два дана похвалио председник Александар Вучић, тог дана отплаћен је део доларског дуга од 770 милиона долара.

„Политика“ незванично сазнаје да је реч о дугу по основу доларских обвезница које су емитоване 21. новембра 2012. године, у време кад је министар финансија био Млађан Динкић. То су петогодишњи дужнички папири, емитовани по камати од 5,25 одсто.

Тиме су укупна државна дуговања смањена са 24,11 милијарди евра (колико су износила 30. септембра ове године) на 23,6 милијарди, закључно са 21. новембром. То значи да је дуг за месец дана смањен за око пола милијарде евра.

Љубодраг Савић, професор Економског факултета, каже да удео јавног дуга у БДП-у за земље које се задужују у страној валути не представља реални показатељ о задужености земље.

– Јер, када динар јача, онда удео јавног дуга у БДП-у пада. Док када, са друге стране, наша национална валута слаби, удео државних дуговања расте. Због тога је много реалнији показатељ укупан јавни дуг у номиналном износу, односно исказан у еврима, закључује Савић.

 

 

Еспресо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*