ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ У ЦРНОЈ ГОРИ: Срамно према жртвама

0

Удружење бораца Црне Горе огорчено гестом амбасадора. Боро Вучинић се поклонио хрватским бранитељима

ОДАВАЊЕ почасти бранитељима погинулим у “одбрани Дубровника” ратних деведесетих година прошлог века од стране црногорског амбасадора у Загребу Бора Вучинића пре неколико дана изазвало је огроман бес грађана. Професор Радан Николић, председник Удружења бораца ратова од 1990, оцењује да се ради о дипломатском скандалу.

– То је сраман однос према црногорским жртвама које је актуелни режим гурнуо у рат – казао је Николић на промоцији књиге “Задња линија одбране” у Никшићу, која је посвећена погинулим борцима ЈНА и ВЈ из Црне Горе. Погинуло је њих 315, а међу њима је чак 77 из Никшића.

Николић је нагласио да се данас на жртве храбрих младића баца љага, а невиђена је срамота што се Вучинић поклонио убицама својих сународника.

У саопштењу Министарства спољних послова Црне Горе наводи се да је амбасадор Вучинић боравио у службеној посети Дубровнику, где је са градоначелником Матом Франковићем разговарао о могућностима унапређења сарадње између Дубровника и црногорских градова. Вучинић је присуствовао и полагању венаца код спомен-обележја на гробљу Бониново, где је одата почаст хрватским бранитељима.

– Нико од представника званичне политике није се удостојио да се поклони сенима палих бораца који су своје животе дали за одбрану Југославије, али и Црне Горе – подсетио је на промоцији књиге Андрија Мандић, лидер Нове српске демократије.

Бројка од 315 погинулих црногорских бораца није коначна, јер нису побројане жртве сукоба у БиХ, где су Црногорци ратовали у јединицама Војске Републике Српске. Међу њима су тројица браће Копривица из Никшића, два брата Лазаревића из Шавника, као и многи други.

НИКАД НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО

НИКО од хрватских злочинаца није одговарао за убијање црногорских резервиста из Никшића и Шавника које су паравојне јединице ухапсиле и спровеле у злогласни сабирни центар “Лора” код Сплита. Нема одговорних ни за монструозна дела над 24 војника ЈНА 1. октобра 1991. године у Неуму – каже Николић.

novosti.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*