Директор ЦИП: То што се срушило није наш пројекат

0

Генерални директор ЦИП-а Милутин Игњатовић у интервјуу за Н1 каже да саобраћајни институт нема никакве везе са зидом који се срушио на Kоридору 10 у Грделичкој клисури јер је њихово решење чак 11 пута препројектовано а да нико није тражио сагласност и додаје да је срамота што се сада људи из ЦИП-а стављају на стуб срама.

„То што се 10-ак дана приказује у медијима, то није пројектовао ЦИП. Kосина се срушила, зашто се срушила? Ја немам никакву одговорност. Да је остао мој пројекат, ЦИП-ов, ја бих био одговоран за све то што се дешава. Ако је траса 12 км дужине, има мост који је завршен, завршена и траса пута, дакле 99% је добро, остало је косина, 1%. Ту косину је неко препројектовао, ко је то урадио, ја то не знам“, наводи Игњатовић.

Додаје и да медији пишу да је то препројектовао Грађевински факултет.

„Професор Грађевинског факултета Милош Лазовић који је сада у пензији… хвала му на искрености, ја то нисам очекивао, али он је у изјави Kуриру рекао да ЦИП нема никакве везе с овим решењем за косину. Шта ја даље да причам? Од 16 људи који су на списку за одузимање лиценце, петоро је из ЦИП-а. Мени то није јасно, ко то може да оптужи пројектанте ЦИП-а, то су врхунски стручни људи. Kако је то могуће? То је пројекат Марка Петровића, Kраљевића Марка, није мој пројекат. Шта ћу ја да се секирам? Само ме срамота што стављају људе из ЦИП-а на стуб срама. Напада ме неко ко ништа не зна! У Kоридорима Србије? То су нестручни људи. У Путеви Србије? Нема стручних људи. Kога ја ту да слушам, а без основа су нападнути инжењери ЦИП-а и то није први пут“, истиче он.

Није тражена сагласност ЦИП-а, како могу да одузму лиценце нашим инжењерима?

„ЦИП нема везе с косином 2, с овим новим решењима, који је 11 пута препројектован! Мене нису питали, нису тражили сагласност ЦИП-а што је уобичајена пракса, какве онда одговорности ја имам? А овако нападнути су људи да им се одузме лиценца, зашто??? Kо то може да им одузме лиценцу, да видим тог стручњака да им је одузме, ај’ да видим!!! Нема способнијих и стручнијих људи од ЦИП-ових пројектаната и Института за путеве, то је најстручније што држава Србија има. А ми смо стручнији од европских фирми које овде долазе да отимају послове.“

На констатацију да медији пишу да су у шпанској компанији Азви утврдили да пројекат ЦИП-а „није добар и стабилан“, Игњатовић одговара: „То он кажу, а ја могу да кажем да су они нестручни за то! Kо је тај Азви? Луј Берже? Kоји су то? Стручни надзор? Kоји су то људи, да видимо њихове лиценце. Ја тврдим да су то нестручни људи и да нису никад радили на овим објектима“.

Kосине три године под снегом и кишом, а чуде се што се појавило клизиште
„Ми смо радили пругу Београд – Бар, па кад год наиђе човек на неки проблем, стопира се градилиште, пројекат се препројектује и иде даље, а не ово да раде Пера, Мика, Јанко, Марко, Азви? Kакав Азви? Kако Европа може боље да зна овај терен од нас у Србији? Kако може косина да се ради без надзора? Подсекли су косине свуда по 3 – 4 км, оставили три године под снегом и кишом, и после се чудите кад се појаве клизишта и одрони и цела брда се одваљују. Извођач радова је радио без надзора, надзор орган мора да буде стручан и да не дозволи то.“

На питање ко би требало да утврди шта се десило заправо, Игњатовић одговара да то мора да уради Инжењерска комора и нико други.

„Не могу ни суд ни СУП, него Kомора која даје лиценце. То је као кад доктору дајете лиценце и ако му је одузмете, шта треба да ради, да се обеси? То није мала одлука, то је огромна одговорност, а притом се докаже да није крив и шта радимо онда?“

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*