Дискусија Раме и Вучића: “ Не слажемо се једино око Косова!“

0

Премијери Србије и Албаније Александар Вучић и Еди Рама сложили су се на данашњој дискусији на Београдском безбедносном форуму да питање евроинтеграција обе земље нема алтернативу и изразили оптимизам када је у питању будућа сарадња Србије и Албаније. Једино око чега се двојица државника не слажу, како су истакли, то је по питању Kосова.

Модератор ове дискусије је Миша Глени, професор на Kолумбија универзитету, који је отварајући дискусију, рекао да је јако добро што су се двојица премијера састала.

– То је јак сигнал не само за регион већ за целу Европску унију. Важан је сигнал јер показује да двојица државника желе да раде на решавању проблема и да желе да раде на просперитету својих држава, али и региона – рекао је Глени.

Говорећи на дискусији о евроинтеграцијама Србије и региона, Вучић је рекао да Србија има потенцијала, има будућност, као и остали у региону и „да би било боље да сви заједно радимо како бисмо осетили бољитак“.

Вучић: Ако идемо једни против других, онда немамо никакву шансу

– Не стидим се да кажем да желимо да имамо боље везе са Албанцима, Босанцима, јер видим да потенцијално гледано имамо бољи раст од већине земаља чланице, имамо велики потенцијал у будућности и то ћемо учинити заједно, јер ако идемо једни против других онда немамо шансе – изјавио је данас премијер Алекснадар Вучић.

Вучић је оценио да уз боље политичке везе у будућности нема сумњу да ћемо се приближити Европској унији, чему теже све земље региона.

Захвалио је албанском премијеру што је данас у Београду и на Форуму, и тиме дао шансу „да причамо, да развијемо даље наше односе.

– Kада причате увек побољшавате односе, и то је од значајно за нас – поручио је Вучић.

Рама: Само путем у ЕУ раскидамо са лошом прошлошћу

Премијер Албаније је додао да „ми на Балкану морамо да схватио једну ствар: ЕУ је процес неопходан због модернизације, због наших друштава…“.

Он је додао да свако може да има различито мишљење о Вашингтону, Москви, Бриселу, али да треба да буду свесни да не постоји другачији механизам од евроинтеграција који ће нам помоћи да раскинемо са лошом прошлошћу и да се модернизујемо.

– То је много важније него чланство само по себи, како бисмо изградили модерне државе – рекао је Рама.

ЕУ била слепа на националистичке испаде из Хрватске

Вучић је изјавио данас и да се ЕУ се правила слепа, на хрватске националистичке нападе током њихових избора.

Вучић: Остају и добри односи са Русијом и наш европски пут

Што се тиче односа са Русијом, Вучић је рекао да Србија има традиционално добре односе са Русијом да ће наставити их негује, али додао и:

„Ја сам премијер Србије и председник владе која је на европском путу. Ако вам се то не свиђа, изаберите некога другог – поручио је Вучић.

Албански премијер рекао је да је померање ка западу и на запад једна од најважнијих ствари које и Србија и Албанија треба да урадите за своје земље.

Рама је рекао да се Србија понаша много „европскије и од неких чланица ЕУ када је у питању мигрантска криза.

Меркел „на тапету“

Kазао је и да је Ангела Меркел сачувала образ Европе када се десило мигрантска криза.

– Kако би све изгледало да имамо једног (мађарског премијера Виктора) Орбана у Берлину – запитао се Рама.

Вучић је рекао да се прибојава тога шта ће бити и у ком правцу ће отићи ЕУ, односно да ће бити потреса, ако Меркелова не буде више била на челу Немачке, истичући да је она толико времена и пажње посветила Балкану.

Модератор Миша Глени прекинуо је Вучића док је говорио о Меркел, рекавши да ово „није такмичење ко је сјајнија звезда Ангеле Меркел“.

Рама: Нећу да се такмочим са Вучићем за срце Ангеле Меркел

Еди Рама је тада у шали рекао да су веће шансе да Ангела Меркел поново буде изабрана за канцелара, него што Доналд Трамп има шансе да победи на председничким изборима у САД.

Kазао је, у шали, да неће да се такмичи са Вучићем „за срце Ангеле Меркел“.

Више од 100 новинарских екипа

Дискусија премијера Србије и Албаније изазавла је велико интересовање – панел сала је препуна, акредитовано је више од 100 новинских екипа, ту су представници бројних институција из Србије, као и војске и полиције. Дошло је и неколико амбасадора, међу њима је и Аксел Дитман, амбасадор Немачке.

Теме – од мигранске кризе до Брегзита

Форум, који организују Београдски фонд за политичку изузетност, Европски покрет у Србији и Београдски центар за безбедносну политику, који је почео јуче акадамеским догађајем, покушаће да кроз бројне панеле обради изазове с којима се Европа, регион и Србија суочавају, попут мигрантске кризе, Брегзита, процесу проширења ЕУ, новој безбедносној стратегији Европе…

У оквиру БСФ ће се десити чак 25 расправа са више од 100 говорника и 700 учесника, представника влада, међународних организација и цивилног друштва, међу којима су бројна значајна имена политичке и дипломатске сцене.

Током другог дана БСФ дискутоваће се и о демократском одговору на растући популизам и радикализацију, новој Европској стратегији безбедности, замору у процесу проширења Европске уније, решењима за политичку стабилност и изградњу институција у Југоисточној Европи, дијалогу између Београда и Приштине, односу Србије и НАТО, као и процесу дигитализације, слободи говора и јачању партнерства између државе и цивилног друштва.

На агенди ће се наћи и питања о новом путу свиле у Европи, повећања учешћа цивила у мировним мисијама, односу демократије и безбедности и улози жена у промовисању политике мира.

Академски догађај, који традиционално претходи конференцији и окупља младе и перспективне истраживаче, биће посвећен мигрантској кризи, изазовима интегрисања избеглица и поштовању људских права.

Тродневни БСФ биће завршен дискусијом о улози цивилног друштва у очувању демократских вредности.

БСФ је покренут 2011. године и у међувремену је постао најпрестижнији скуп о безбедносној и спољној политици који се одржава у југоисточној Европи.

 

Тањуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*