Ђаке у Тирани уче о „Великој Албанији“, ђаке у Србији уче да је Kосово држава, наш сусед!

0

Најновије лобирање америчког пензионера Вилијама Вокера за успостављање „велике Албаније“ на Балкану, које је било исто и 1999. само умотано у обланде шефа мисије ОЕБС-а на Kосову и Метохији, доказ је да Албанци доследно истрајавају у коначном циљу. А о томе већ поодавно уче и албански ђаци из уџбеника.

Задатак је зацртан још јуна 1878. године, са оснивањем „Призренске лиге“, а како изгледа коначан циљ, о томе вец́ увелико уче албански ђаци из уџбеника.

„Велика Албанија“ се још 2013. налазила на насловној страни уџбеника географије за четврти разред средње школе у Албанији. Мапу чини међународно призната држава Албанија обогац́ена са „албанским подручјима“ у Црној Гори, Србији, Македонији и Грчкој. Поред Kосова, у Србији је као албанско уцртано и подручје Бујановца и Прешева. Сва „албанска подручја“ су графички одвојена од мапе Албаније, али су означена истом бојом.

Према том уџбенику, албанска подручја у Црној Гори су Улцињ, Плав, Гусиње и Рожаје. Та подручја, „крајине“, како се наводи у уџбенику, до 1912. године била су „део геополитичке компактне целине Албаније“, а „после балканских ратова и турске капитулације војнички су освојена од Црне Горе“. Отуда је опозиција у управо распуштеном косовском парламенту издајом сматрала предлог да се законом потврди садашња демаркациона линија са Црном Гором.

За разлику од ђака у Албанији који су учили да је Kосово „албанско подручје“, они у Србији „учени“ су чак да је Kосово држава, сусед Србије, а не јужна аутономна покрајина како то налаже Устав. Тако је, наиме, са „државном границом“ било уцртано у радној свесци из географије за шести разред основне школе штампаној пре две године, а из које су учила наша деца. На свим мапама Kосово је било отцепљено од Србије, уоквирено линијом за обележавање границе земаља. Грешка је поправљена, али када је штета већ направљена.

У исто време, Албанци истрајно, већ 138 година, раде на свом националном задатку. Од „Призренске лиге“, чији је, да подсетимо, пуни назив Лига за одбрану права албанског народа, до „тиранске платформе“. Наравно, обилато користец́и када им међународне околности иду на руку. Са Вокером или без њега.

Циљ оправдава средство. Па „пре или касније“, како рече албански премијер Еди Рама када је крајем прошле године најављивао заједничке амбасаде Тиране и Приштине. Тада је то коментарисано као стварање „велике Албаније“ на мала врата. „Тиранском платформом“ договореном између лидера албанских партија у Македонији и главног шефа у Тирани су већ ногом ударили у она велика. У каубојском стилу.

 

 

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*