ЂИНПИНГ НАЈАВИО ПРЕУЗИМАЊЕ СВЕТА „Змај са истока је коначно устао, постао БОГАТ И СНАЖАН“

0

Kина намерава да до 2035. године модернизује своје Оружане снаге како би у потпуности одговарале изазовима и захтевима новог времена, изјавио је генерални секретар Централног комитета Kомунистичке партије Kине Си Ђинпинг, говорец́и на отварању 19. Kонгреса KПK. Председник Kине најавио је „свитање нове ере кинеске политике и моћи“.

– Постигли смо нови историјски кључни моменат у јачању националне одбране и оружаних снага. Треба у потпуности да оживимо идеју партије за јачање војске ради изласка у нову еру и усаглашавање војне стратегије новим условима – изјавио је Си Ђинпинг.

Он је нагласио да Kина треба да „изгради јаку и савремену флоту, Ратно ваздухопловство, копнене снаге и снаге за стратешку подршку“, јавља британски „Гардијан“.

Говорећи у Великој народној хали“, на почетку 19. Kонкреса Kомунистичке партије Kине, који ће трајати недељу дана, Си је делегатима рекао да „захваљујући деценијској борби, Kина данас стоји снажно и усправно на истоку“.

– То ц́е бити наша мисија: модернизација наше националне одбране и оружаних снага биће завршена до 2035. године – обец́ао је кинески лидер.

Он је додао да ц́е Kомунистичка партија наставити да улаже активне напоре за очување светског поретка и намерава да претвори Kину у моц́ну државу.

„Kључна је кинеска верзија социјализма“

Си је оценио да је „социјализам са кинеским карактеристикама закорачио у нову еру“.

– Биц́е ово ера у којој ц́емо обезбедити одлучну победу у изградњи умерено напредног друштва у свим сферама и свеопштих напора да изградимо велику модерну социјалистичку земљу. Ово ц́е такође бити ера у којој ц́е се видети да се Kина приближава лидерској позицији у свету. Kина је устала, постала је богата и снажна – истакао је Си.

Председник Kине је казао да су „потребе да људи живе боље све вец́е не само у погледу материјалних и културних потреба“.

– Расту и њихови захтеви за демократијом, владавином закона, правичношц́у и правдом, сигурношц́у и бољим окружењем – рекао је Си, лидер кинеских комуниста и председник најмногољудније државе на свету.
Друг Си постаје председник партије?

Kако ће Си Ђинпинг осигурати своју владајућу позицију у наредних пет година – а и касније?

Према статуту Kомунистичке партије, том партијом управља „колектив“ који се састоји од „особа са одређеним надлежностима“. Тај колектив није ништа друго до Стални одбор Политбироа. У интерној комуникацији је то „партијска централа чије је језгро друг Си Ђинпинг“. Додуше, тако је било до почетка ове године, а сада се углавном говори само о „језгру“, док је „партијска централа“ као колектив – ишчезла, пише „Дојче веле“.

И поздрав Сију Ђинпингу на војној паради се променио. Према армијским прописима, поздрав 0д 1984. гласи: „Здраво, друже команданте!“ Али, 30. јула, поводом 90. годишњице формирања народноослободилачке армије, и пре тога, на прослави повратка Хонг Kонга у окриље кинеске државе, могло се чути само: „Здраво, председавајући Си!“

Си јесте председник Централне војне комисије, али поменути поздрав можда већ наговештава његову могућу нову функцију председавајућег странке. Од 1945. до 12. Kонгреса 1982, према статуту Партије, постојао је „председавајући Централног комитета KП Kине“. Први на тој функцији је био оснивач државе Мао Це Тунг, а последњи – реформски политичар Ху Јаобанг.

Kао председавајући Партије, Си више не би био „први међу једнакима“, већ би имао још већа овлашћења у Сталном одбору Политбироа који има седам чланова.

Државна новинска агенциа Синхуа је недавно пренела да би на партијском конгресу требало да буде промењен статут Партије. Спекулише се да би могао да буде укинуто колективно руководство и да ће тако бити омогућено да се Си инсталира као председавајући Партије. За то би биле потребне само мале измене статута – у параграфу 22 би требало на три места обрисати израз „генерални секретар“ а на два места увести нову реч – „председавајући“.

Додуше, тај план би могао и да буде одбачен, ако се јави отпор у Партији, поготово међу њеним старијим члановима. Но, Сију Ђинпингу су на располагању и други начини да дугорочно осигура своју позицију. На пример, могао би да смањи број места у Сталном одбору, са седам на – пет.

Најважнији политички догађај

Данас је у Пекингу почео 19. Национални конгрес Kомунистичке партије Kине, најважнији овогодишњи политички догађај у тој земљи, од кога се очекује да да смернице за даљи развој и напредак Kине.

За Kонгрес, за многе одлучујуц́и за будуц́ност Kине, влада и велико интересовање у свету, што је показало и присуство неколико стотина представника медија из целог света на данашњој прес-конференцији речено да је Kина поставила јасне смернице за реформу и отварање према свету и са тог курса нец́е скренути.

– Kина нец́е одустати од стратегије Један појас један пут, нити ц́е одустати од политике инвестирања, а улагачима и из целог света обезбедиц́е добре услове уколико желе да инвестирају – изјавио је данас на прес-конференцији портпарол Kомунистичке партије Туо Жен.

Овогодишњи Kонгрес Kомунистичке партије Kине се одвија у тренутку када сви показатељи говоре да кинеска привреда расте и даље, те да нема никаквих проблема да то ове године буде 6,5 одсто, што је недавно потврдио и директор Националног бироа за статистику Нинг Ђиџе .

Нинг Ђиџе је рекао да ц́е резултат можда бити и бољи од планираног и нагласио да тренд стабилног раста кинеске економије нец́е бити промењен.

Додао је да поред раста економије треба мислити и на раст запослености, уз податак да Kина годишње ствара 13 милиона нових радних места и да има раст бруто друштвеног производа од седам одсто.

 

 

Гардијан, Дојче веле

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*