Ђоко Кесић: Вучић има фикс идеју да уништи опозицију, и да сам управља земљом

0

Без посла сте, па не би било лоше да пре одласка у кладионицу или на џоинт, проверите у катастру, у матичној књизи живих, или већ у некој државној установи чији је то посао – проверите ко је ваш власник, да вас нису препродали на некој тајној аукцији као живу робу попут оних из „Галиотове песме“.

Покушавам заправо да се присетим постији ли друштво у Европи, макар под диктаторском чизмом, у којем власти имају слободу да у економској политици раде шта им падне на памет, немају потребу да ту политику било коме објашњавају, да било коме полажу рачуне осим ММФ. Због тога је Србија у последњих двадесетак година постала хипермаркет, све је на продају, на акцији. Заправо, пре ће бити да је то распродаја.

Живот је на овим просторима, у некаквом праоблику, окрутна и масовна појава. Опет нам у лице враћа оне бајковите њушке експерата, који су одмах после Октобарског преврата 2 000. најпре уништили и затворили наше а довели стране банке. Све вредне фирме продали су првенствено Хрватима и Словенцима, али се нису зауставили само на томе. Сад је опет актуелан Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП),потписан 2008.

Пројектанти и власници масовне гробнице за Србију, експерти Божидар Ђелић, Ивана Дулић Марковић, под диригентском палицом Млађана Динкића и Мирољуба Лабуса, потписали су с ЕУ ССП по којем држављани ЕУ несметано могу да купују некретнине и обрадиво земљиште у Србији од 1. септембра 2017.

Млађан Динкић, крадљиавц наших снова, чувени економски експерт општег типа, поздравио је овај потпис речима да је Србија удариле чврсте темеље своје будућности. Јер, Србија је једина земља у Европи,која и пре уласка у ЕУ дозвољава продају својих ораница страним држављанима! Пољска је увела строге услове по којима странци имају веће шансе да добију седмицу на лотоу него да купе земљу, а Виктор Орбан је изменио Устав и забранио продају обрадиве земље.

Шта може да уради Србија и да ли уопште жели да ограничи ССП пре 1. септембра? Премијер Вучић недавно је изјавио да ће Србија предузети мере заштите, попут Пољске и Мађарске, а министар пољопривреде Бранислав Недимовић поручује да  ће бити „заштићени интереси Србије“. Међутим, Србија до сада није тражила измене ССП.

Земљорадници у Војводини не верују властима, па су цену хектара оранице са 500 подигли на 20.000 Е.У Италији цена хектара истог квалитета је око 50.000Е а у Данској до 70.000Е. Професор Миладин Шеварлић каже да су владе и физичка лица у Европи, после финансијске кризе 2008. купили више од 35 милиона хектара плодне земље, углавном у Источној Европи. У Румунији, која није штитила своје интересе будзашто су купили 800.000 хектара.

У општој колективној амнезији заборавили смо сопствени родослов. Али, демократске власти брину о свему, па сад немамо дилему:Мама нам је Светска банка, а тата ММФ. Направили су ретард инкубатор.

Економска политика Владе Србије наилази на френетичну похвалу ЕУ и међународних финансијских институција. Јер Влада Србије без дилеме и с невиђеним ентузијазмом спроводи све што се од ње тражи. Тако су коначно уређене јавне финансије, што јесте за похвалу, мада би се извесне методе могле оспоравати.

Европска Унија, каже Јанис Варуфакис бивши грчки министар финансија, је банкарска унија, која заједно с међународним финансијским институцијама крајње перфидно увлаче мале и послушне земље у своју колонијалну мрежу. Циљ тих међународних контролора је да Србија прода странцима своје ресурсе и компаније. У ту мрежу увлаће нас постепено и перфидно, све у страху од побуне грађана. Не моарју да брину, ми смо под анестезијом.

За ову годину од Владе Србије траже да прода Комерцијалну банку, важну домаћу финансијску институцију. Најављена је продаја Галенике, једине домаће фабрике лекова и Дунав осигурања, такође једине домаће осигуравајуће компаније. Влада ће расписати нови тендер за продају ПКБ, даће у концесију Аеродром Београд, а најављује се „реструктуирање“ ЕПС?!

„Реструктуирање“ је уствари најава да ће у Електропривреду Србије ући мањински страни капитал, што је свакако најава да ће ЕПС у догледно време бити продат странцима, тихо и без побуне грађана. Најављују се продаје или „мањинско власништво“ страних инвеститора у локалне водоводе, биће продате бање, резерве квалитетне слатке воде, па зашто не и Банка поштанске штедиоице…

Ни једна власт у савременој историјској меморији није толико поданички предано слушала налоге међународних финансијских институција као власти у Србији. Почело је с Владом Зорана Ђинђића, стране банке су прве освојиле простор, постало је јасно зашто је уништена СФРЈ. Експерти Ђелић и Динкић били су главне звезде у српском Булевару сумрака, парламент и медији били су опчињени демократским визијама ДОС. Кад се испоставило да је ДОС само сумњива група екипе с улице, наследио их је Борис Тадић. Он је био сам свој мајстор, „Сам у кући“ седми део, а Србија његова радња за пеливанисање. Без његовог амина ниси могао да изградиш ни пољски WЦ, а камо ли нешто мање. Имао је апсолутну контолу парламента и медија.

Тадићу ни данас није јасно да је изгубио власт управо због свог „мајсторлука“, па су дошли „напредњаци“. Ништа битно у техници владања и одлучивања није се променило. И данас Парламент је забрањени град за другачија мишљења, Вучић има фикс идеју да уништи опозицију, што је цивилизацијска грешка. Од Тадић, а и од Милошевића наследио је навике да сам управља земљом, за све се пита, без њег нико из власти не сме ни код вулканизера. Ка ни његови претходници не гради демократске државне институције, и не намерава. Медији су опет послушни, прешло им у генетски код, пишу славоспеве или што је још горе – Ћуте…

Све власти, од Милошевића до данас имају константу. Све тврде да им је паства глупа, нерадна и неспособна, нема модерних менаџера који би руководили домаћим компанијама, банакма, институтима зато их треба продати странцима и Хрватима. Вероватно због тога сваке године око 30 000 тих глупих и нерадних напусти Србију, па их још глупљи менаџери угледних светских компанија оберучке прихвате.

Друга константа је да су перјаници који су освајали власт били апсолутно квалификовани за све политике, од монетарне до спољне.То је ваљда неупитно, видимо, радили су то непогрешиво, по Домановићу.

Трећа константа је космички фактор – Динкић. Он је ударио темеље свих наших пропасти, и све владе од 2 000. чувале су га као камен мудрости. Сад званично није у Влади, да ли је само саветник у Вучићевом кабинету, то је тајна. Ако и није, оставио је своје ученике, као Исус после распећа, они проповедају његову науку, у свим су канцеларијама у земљи где се паре броје.

Па срећна Вам колонијална 2017.

 

 

 

 

Правда

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*