Ђорђе Вукадиновић: Знак једнакости који је Вучић ставио између притисака с истока и са запада је увредљив и неправедан према Москви

0

Српског премијера Александра Вучића руше и Руси и Американци и његови напредњаци, обнародовао је таблоид близак властима са бомбастичним насловом „Вучићу нема спаса“.

Против Владе Србије, према писању прорежимског таблоида, директно раде САД и ЕУ, али озбиљни притисци долазе и од Москве. Запад, како кажу, тражи хитно одрицање од имовине Телекома, Трепче и осталих енергетских капацитета на Косову, а потом санкције Русији и блокаду Српске.

У Москви наводно не крију незадовољство што Војска Србије није притекла у помоћ Русима у Сирији, али и због чињенице да Београд још није дао дипломатски имунитет петорици припадника руског хуманитарног центра у Нишу.

dorde-vukadinovic-foto-stefan-jokic-1432592480-666881Вукадиновић: Знак једнакости између истока и запада увредљив за Москву, која подржава Србију по свим кључним питањима

Ову медијску мелодраму аналитичар и републички посланик Ђорђе Вукадиновић тумачи као најаву удаљавања од Москве и коначни заокрет ка Западу.

– Делује као да је Вучић на обе стране обећао више него што може да испоручи, па рачуни стижу на наплату. Сада му прети опасност да га обе силе пусте низ воду, па убрзано припрема терен да изађе у сусрет пре свега Вашингтону – оценио је Вукадиновић за „Вести“.

Према његовим речима, манипулацијама у таблоидима премијер од почетка владавине замајава јавност, а због цензуре нико ништа не сме да га пита. С друге стране, како указује, странци имају сопствене изворе информисања у које не спадају таблоиди под контролом режима, а и памте оно што им је обећано.

– Вучић оваквом медијском причом прави увод за коначан прелазак на Запад јер му одатле прети већа опасност. Међутим, тај знак једнакости који је ставио између притисака с истока и запада је увредљив и неправедан према Москви која суштински подржава Београд у свим крупним питањима – закључио је Вукадиновић.

Радун: Премијер и даље вешто балансира

 Несумњиво је, каже аналитичар Бранко Радун, да је велики притисак Запада да се Трепча преда Албанцима. Додаје да су ту видљиви прсти Вашингтона како би се довршила институционализација Косова, а Србија тако дискредитовала у очима Русије и Кине, па да те две силе од ње дигну руке.

– Мени делује да притисак иде само са Запада. Тај притисак треба гледати и као приморавање Београда да окрене леђа Кремљу, Бањалуци и сопственим националним интересима. Они би да се Србија повуче сама у себе и да одустане не само од Косова и РС, већ и од било каквог утицаја путем српског народа који живи у Црној Гори.

Он указује да се Србија и Српска застрашују могућим сукобима у региону. Међутим, Радун сматра да ће премијер и даље балансирати између два пола, само је питање како.

– Мислим да ће због великих унутрашњих и спољашњих ризика гледати да избегне приближавање било којој од две стране – закључио је Радун.

НСПМ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*