Đorđević i Šojgu o daljem unapređenju saradnje

0

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević razgovarao je sa ministrom odbrane Rusije, generalom armije Sergejem Šojguom o daljem unapređenju saradnje dve zemlje i saradnje u oblasti odbrane.

Odnosi Srbije i Rusije tradicionalno su dobri i prijateljski, a Deklaracija o strateškom partnerstvu, koju su potpisali predsednici Tomislav Nikolić i Vladimir Putin osnova je za dalji razvoj i unapređenje ukupnih bilateralnih odnosa, potvrđeno je na sastanku.

Saradnja u oblasti odbrane jedna je od najznačajnijih, potvrđeno je u razgovoru.

Đorđević je istakao da je Srbija opredeljena za jačanje bezbednosti, stabilnosti i saradnje u regionu.

Članstvo u Evropskoj uniji predstavlja glavni spoljno-politički cilj, a Srbija će nastaviti da razvija dobre odnose i saradnju i sa zemljama članicama EU i sa Ruskom Federacijom, rekao je Đorđević.

Republika Srbija ostaje na putu nezavisne spoljne politike, balansirane politike odbrane i principa vojne neutralnosti, potvrdio je ministar odbrane.

Srbija je zahvalna na principijelnoj podršci koju Rusija pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, naglasio je ministar odbrane u razgovoru.

Đorđević je rekao da je Srbija posvećena implementaciji Briselskog sporazuma i mirnom rešavanju svih otvorenih pitanja na Kosovu i Metohiji.

Đorđević i Šojgu razgovarali su o aktuelnim bezbednosnim izazovima i rizicima.

Sagovornici su se složili da su teroristički napadi širom sveta napadi na tekovine demokratije i savremene civilizacije i da potvrđuju neophodnost zajedničkog i koordinisanog delovanja cele međunarodne zajednice.

Đorđević je upoznao ministra Šojgua sa izazovima migrantske krize sa kojima se Srbija suočava i aktivnostima zajedničkih vojnih i policijskih snaga na obezbeđenju državne granice i borbi protiv krijumčara ljudima.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, dodaje se u saopštenju.

Ministar Đorđević i general Diković prisustvuju završnim takmičenjima i ceremoniji zatvaranja Međunarodnih vojnih igara na poligonu Alabino.

RTS

POSTAVI ODGOVOR

*