Ђорђевић: Србију напустило 654.000 људи, питање свих питања – како задржати грађане

0

Министар рада Зоран Ђорђевић изјавио је, поводом података ОЕБС о томе да је Србију од почетка овог века напустило око 654.000 људи, највише младих између 15 и 24 година, да су емиграције „питање свих питања“ – како да опстанемо, задржимо и вратимо младе.

 

Ђорђевић је за РТС рекао да држава планира да формирањем Kоординационог тела за економске миграције заустави масовни одлазак из земље и за данас најавио први састанак тог тима.

Министар је навео да су у тиму академици, универзитетски професори, али и експерти који се баве економским миграцијама, као и синдикати и уније послодаваца и привредници. Он је додао да ће Влада том Kоординационом телу дати логистику како би се урадили студија, стратегија и акциони план.

„Ово је питање свих питања – како да опстанемо, задржимо и вратимо младе“, поручио је Ђорђевић.

РТС наводи да немачка Савезна служба за миграције процењује да се за протекле две године из Србије у Немачку иселило више од 51.000 људи, а у првој половини 2018. готово 19.000 радника из Србије имало је дозволу боравка у Немачкој, што је 2.000 више него у истом периоду претходне године.

Ђорђевић је упозорио да бисмо додатни проблем могли да имамо у будућности, када Србија уђе у ЕУ, и то у виду неконтролисаног одлива грађана у поједине државе чланице.

„Од 2014. радимо озбиљно по свим сегментима. Затечено стање није било добро, али када су реформе показале резултате, стекли су се услови да формирамо тим, имамо подлогу коју можемо да им дамо како би нам рекли шта да урадимо“, закључио је министар рада.
Аутор: Тањуг, РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*