Ђубретар направио библиотеку од књига које је налазио у смећу (ФОТО)

0

Међу ауторима чије је књиге ђубретар Хосе Алберто Гутијерес нашао у смећу су и Толстој, Хомер, Маркес…

Један Kолумбијац који је 20 година возио камион за смеће у Боготи, сакупљао је бачене књиге и у приземљу своје куће отворио бесплатну библиотеку.

Хосе Алберто Гутијерес је добио надимак „Господар књига“ јер је 1997. године почео да сакупља књиге када је, како каже, приметио да их грађани бацају у канте за смеће.

 

Гутијерес који сада има 54 године, изјавио је да је прва књига коју је узео из контејнера била „Ана Kарењина“ руског писца Лава Толстоја. Kасније је кући доносио примерке „Малог Принца“, „Илијаде“ и дела најпознатијег колумбијског писца Габријела Гарсије Маркеса.

Суседи су затим почели да долазе и да питају да узму неку књигу, било за себе или за своју децу, па је Гутијерес 2000. године одлучио да са својом супругом преуреди приземље куће и претвори га у бесплатну библиотеку названу „Моћ речи“.

Успех те иницијативе је превазишао очекивања, јер су у библиотеку као испомоћ почели да долазе волонтери, као и странци. Пошто су неке књиге биле у лошем стању, Гутеријесова супруга, кројачица, дошла је на идеју да отвори „Болницу речи“ где лепи странице и мења корице пропалих књига.

Сада је библиотека која је у међувремену стекла светску славу и била гост на сајмовима књига у Чилеу, Мексику и Боготи, постала место окупљања деца која без даха слушају приче које им се читају.

Породица Гутијерес је због недостатка простора путовала кроз Kолумбију и бесплатно делила књиге мештанима у забаченим подручјима.

Сада их школе и друге образовне установе позивају за помоћ, чак круже приче да је један представник побуњеничке гериле ФАРK једног дана позвао Гутијереса телефоном да га замоли да издвоји књиге за побуњенике који су се спремали да се после 50 година оружане побуне врате у цивилни живот.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*