Ђукановићева инаугурација у недељу у подне, ево комплетног сценарија

0

Текст заклетве гласи: “Заклињем се својом чашћу на Уставу Црне Горе да ћу дужност председника Црне Горе обављати савесно и одговорно за добро свих грађана наше домовине. Kао председник државе посветићу се очувању независности и суверенитета Црне Горе и њеној афирмацији као грађанске, демократске, еколошке и државе социјалне правде, засноване на владавини права”

Предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић сазвао је Седму седницу Првог редовног (пролећњег) заседања Скупштине Црне Горе у недељу, 20. маја 2018. године, са почетком у 12:00 сати, у Владином дому на Цетињу. Портал Аналитика екслузивно објављује комплетан сценарио.

Сагласно члану 97 став 3 Устава Црне Горе, на седници ће, пред посланицима у Скупштини Црне Горе, изабрани председник Црне Горе Мило Ђукановић положити заклетву и ступити на дужност председника Црне Горе.

Поред посланика 26. сазива Скупштине Црне Горе, на седницу су позвани чланови Владе Црне Горе, некадашњи председници Црне Горе, Скупштине и Владе, највиши државни функционери, челници државних институција, представник потомака Династије Петровић-Његош, градоначелник Главног града и председник Престонице Цетиње, верскивеликодостојници, ректори универзитета, чланови дипломатског кора акредитовани у Црној Гори, нерезидентни амбасадори и војни изасланици одбране акредитовани у Црној Гори, представници међународних организација, председници општина и други.

Новоизабрани предсједник полаже заклетву пред посланицима, на дан када истиче мандат његовом претходнику, а церемонија инаугурације председника Црне Горе биће одржана у свечаној сали “Иван Црнојевић”, монументалног здања Владин дом.

 

Оркестар Војске Црне Горе пратиће долазак званица на церемонију, а фанфаре ће се огласити у подне, након чега ће изабрани предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић ући у свечану салу “Иван Црнојевић”, где ће бити одржанаседница Скупштине Црне Горе.

Након што председник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић отвори седницу и хор Музичке академије, под диригентском палицом Александре Kнежевић, отпева химну Црне Горе “Ој свијетла мајска зоро”, изабрани председник Црне Горе Мило Ђукановић положиће заклетву и одржати инаугурациони говор, чиме ће бити означено његово ступање на дужност председника Црне Горе.

Текст заклетве гласи: “Заклињем се својом чашћу на Уставу Црне Горе да ћу дужност предсједника Црне Горе обављати савјесно и одговорно за добро свих грађана наше домовине. Kао председник државе посветићу се очувању независности и суверенитета Црне Горе и њеној афирмацији као грађанске, демократске, еколошке и државе социјалне правде, засноване на владавини права”. (Одлука о утврђивању текста заклетве коју предсједник Црне Горе полаже пред посланицима у Скупштини Црне Горе, Службени лист Црне Горе бр. 32/08)

Након што председник Скупштине закључи седницу, уследиће церемонија Свечаног војног поздрављана платоу испред Владиног дома. Најпре ће командир Почасне јединице Војске Црне Горе предати рапорт председнику Црне Горе Милу Ђукановићу који ће затим поздравити заставу Црне Горе и обићи Почасну јединицу, уз поздрав “Војско Црне Горе, здраво!” У том моменту зачуће се плотуни из шест оружја Војске ЦГ, која се иначе традиционално оглашавају у предвечерје Дана независности.

По протоколу, у 12:30 сати у атријуму Владиног дома почеће коктел који приређује председник Црне Горе са супругом.

Уставом Црне Горе, донетим 22. октобра 2007. године, Црна Гора дефинисана је као грађанска, демократска, еколошка и држава социјалне правде, заснована на владавини права.

Председник Црне Горе бира се на период од пет година, путем непосредних избора. Председник представља државу у својој земљи и иностранству, проглашава законе, расписује парламентарне изборе, предлаже кандидате за премијера, председника и судије Уставног суда Скупштини Црне Горе, предлаже Скупштини расписивање референдума, одобрава амнестију за криминална дела, додељује одликовања и награде и извршава остале дужности прописане Уставом. Председник је такође члан Врховног савјета одбране.

Од обнове независности, 21. маја 2006. године, функцију председника Црне Горе обављао је Филип Вујановић, који је био изабран на председничким изборима одржаним 2008. и 2013. године.

Владин дом у којем се одржава церемонија полагања заклетеве, познат и као зграда Црногорског парламента, подигнута је 1910. године према пројекту италијанског архитекте Kорадинија. Рађена за потребе Народне скупштине и смештај државног апарата, у то време била је највећа грађевина у Црној Гори. Састоји се од високог приземља и спрата. У ентеријеру, посебно се истиче свечана сала „Иван Црнојевић“, богато украшена различитим декоративним елементима и династичким грбовима, па се овом приликом водило рачуна да сценографија буде дискретно уграђена у тај јединствени амбијент.Балкон изнад тријема биће декорисан са 12 црногорских застава, у знак предстојећег празника, Дана независности Црне Горе и 12 година од обнове независности.

ПОРТАЛАНАЛИТИKА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*