Ђукић-Дејановић: „Не формирамо Савет против абортуса, нити ћемо о томе питати СВЕШТЕНИKЕ!“

0

Нећемо формирати никакав савет за смањење абортуса, нити ће у њему седети свештена лица. Идеја да се у основним и средњим школама уведе здравствено васпитање и у оквиру тога да се деца информишу о репродуктивном здрављу, каже за „Блиц“ проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику.

– Циљ нам је да се ова тема буде у већем обиму заступљена у основним и средњим школама, јер је чињеница да млади све раније ступају у сексуалне односе. Са њима треба разговарати о томе како се спречавају нежељене трудноће, да постоје средства за контрацепцију. Свако ко жели да помогне је добродошао, а ту пре свега мислим на лекаре, гинекологе и психологе – објашњава она.

Она каже да треба да се појача саветодавни рад са женама у оквиру постојећих институција, како би се упознале са свим последицама прекида трудноће.

– Неотуђиво и елементарно право сваке жене је да одлучи о томе да ли жели да задржи трудноћу или ће је прекинути и то никада нико није доводио у питање – објаснила је она.

Чињеница је, наставља, да је у Србији огроман број абортуса, да се често дешавају малолетничке трудноће, да су знања из области репродуктивног здравља недовољна и да саветодавни рад изостаје чак и код комисија које формално одлучују о прекиду трудноће.

– Важан је рад психолога, гинеколога, са женом која ће донети дефинитивну одлуку да ли ће прекинути трудноћу. Тај рад мора бити на вишем нивоу, мора бити потпунији и жена се мора упознати са свим последицама евентуалне одлуке да прекине трудноћу, по здравље, по будуће потомство – истиче др Дејановић.

Она је додала да је важно да људи из струке разговарају са женом о здравственом аспекту самог чина абортуса, те да они који располажу правим чињеницама могу да помогну жени да донесе ваљану одлуку.

– Неће бити формиран савет као посебно тело, већ ће се појачати рад у саветовалистима која већ постоје и у која ћемо укључити експерте других струка – рекла је она.

Заједничко деловање државе и цркве, могло би довести до забране абортуса

Србији не треба никакав Савет који би се бавио смањењем абортуса, већ Савет за повећање наталитета који треба да води Славића Ђукић Дејановић и то је идеја коју влада жели да спроведе, каже потпредседница владе и председница Kоординационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.

– Било какав Савет који би се само бавио смањењем броја абортуса неће допринети повећању наталитета, већ би само још више угрозио права жена у Србији. Право на абортус је лично право сваке жене и ничије друго. Реч је о једном од основних људских права која штити и Устав Србије – рекла је Михајловић у писаној изјави достављеној медијима.

Она упозорава да би најављено заједничко деловање државе и цркве (која се залаже за забрану абортуса), могло да доведе до тога да држава крене у увођење забране абортуса.

– Следећи корак био би кампања у којој би се жене које се одлуче на аборстус стављале на стуб срама, а то није слика демократског друштва које желимо – рекла је Михајловић.

Питање абортуса младиих жена, наставља она, по коме је Србија у самом врху у Европи, јесте једно од тема повећања наталитета, те је потребно едуковање младих жена о томе како могу да имају здрав и сигуран сексуални живот и како да брину о свом здрављу.

– Питање повећања наталитета не сме се претворири у питање о абортусу. Питање абортуса није питање хоће ли Србија у Европе или не, већ да ли наше друштво поштује жене или не – нагласила је Михајловић.

Kако каже чињеница је да Србија има демографски проблем, али да пад наталитета није само проблем Србије већ и читаве Европе, те би било делотворније анализирати искуства напредних европских друштва и њихове мере у овој области.

– Уколико се према демографском проблему поставимо на начин да је најважније да женама ограничимо право да саме одлучују о свом телу онда нисмо на добром путу – закључила је она.

 

 

 

 

Танјуг, Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*