Ђукић Дејановић: Предузети све мере за подстицање рађања у Србији

0

– Полазимо од Стратегије за подстицање рађања, од потребе да се евидентирају и прате све миграције из села у град, али и ван Србије, радиће се на унапређењу квалитета живота свих суграђана, а то иде паралелно са економским опоравком – рекла је Ђукић Дејановић гостујући на РТС.

Она је додала да ће све предузете мере бити усмерене на подстицање рађања, а да се први резултати могу видети за пет или десет година.

Дејановић каже да ће се у наредном периоду много више радити на уподобљавању радног времена родитеља, да ће се много више радити и учити о репродуклтивном здрављу у школама, затим повезивати заводи за јавно здравље.

Да би се све то постигло, како каже, неопходна је мултисекторска сарадња више министарстава пре свега Министарства здравља, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства образовања, као и локалних самоуправа, затим Института за друштвене науке, САНУ.

Она је најавила да ће се у Србији радити четири пилот пројекта у зависности од карактеристика општина, јер нису потребне исте подстицајне мере у Бабушници и на Звездари.

– Један тип су депопулационе општине, Бабушница, Црна Трава. Други тип су општине где су миграције велике- велики градови. Имамо лажну позитивну слику. Ту ћемо интензивирати сервисне активности породици – рекла је ђукић Дејановић.

Трећи тип су општине у Војводини и четврти тип је просечна српска општина, појаснила је министарка.

Влада Србије формирала је јуче Савет за популациону политику, са премијером Александром Вучићем на челу, а у чијем саставу су представници свих институција и министарстава који се баве или могу допринети решавању демографских питања.

 

 

 

Tanjug

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*