Ђурић Рами: Непристојно је меркати делове туђих територија

0

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић сматра да нико не би требало да се игра покушавајући да оживи фашистичку идеју „велике Албаније“ и подсећа да је са Енвером Хоџом заувек та идеја сахрањена. Албанском премијеру Едију Рами, Ђурић поручује: „Даље руке од Србије.“

„Желео бих да обавестим Едија Раму и Хашима Тачија да је Енвер Хоџа мртав и да је заједно са њим заувек сахрањена идеја ‘велике Албаније’, која припада делу мрачне фашистичке прошлости тог дела нашег Балканског полуострва“, рекао је Ђурић у изјави за медије.

Ђурић је тиме реаговао на изјаву Раме да не искључује могућност уједињења Албаније и Косова у случају одсуства перспективе за чланство његове земље у ЕУ.

Ђурић примећује да је увек било више оних који су спремни да „такву идеју сахране, него оних који су спремни да такву фашистичку идеју из прошлости оживљавају“, те да зато сматра да треба да разговарамо о томе како да се људи боље повежу, како да имају бољи живот и Албанци и Срби, а не да се „попут пиромана представници Тиране и сепаратиста у Приштини играју са судбинама читавог региона“.

„Непристојно је меркати и испод ока гледати делове туђих територија и зато даље руке од Србије“, поручио је Ђурић.

Упитан да ли је било реакција европских званичника на Рамину изјаву, Ђурић је рекао да би и „међународни званичници пироманима из Тиране и Приштине коначно требало да узму шибице“.

Говорећи о претњама Хашима Тачија тужбом Србији за геноцид, каже да то показује на који начин би Приштина користила евентуално чланство у међународним организацијама.

„На срећу, наша јужна покрајина никада неће постати ни чланица УН и било које друге организације тог типа, а сепаратисти у Приштини требало би да се позабаве економијом, корупцијом, тешким проблемима који тамо постоје, а не да изазивају додатне тензије“, закључио је Ђурић.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*