Ђурић: Спремни смо на дијалог

0

Београд је опредељен за дијалог, стабилност и мир, а истовремено није спреман да ћути када се газе и угрожавају права Срба на Косову и Метохији, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.
Он је, гостујући на РТС-у, рекао да међународна заједница има огромну одговорност за ситуацију на КиМ, с обзиром на чињеницу да тамо има и своје војно присуство.

„Добро је када год чујемо осуду, када чујемо поруке да није прихватљива промена граница на Балкану, а исто тако мислим да је лоше када се о томе не говори и када се ствари гурају под тепих“, истакао је Ђурић.

Каже да се решење никада неће пронаћи док не буде разговора, истичући да је Београд свих ових месеци и година опредељен за разговоре.

„Један од разлога зашто смо у претходним годинама ипак имали какав такав мир на подручју КиМ је и то што смо разговарали, и то и када је било тешко, и када је било непријатно, и увек смо поштовали оно што договоримо и преузмемо као обавезу. Сада је дошло време да се изврши притисак на оне који су преузели обавезе са албанске стране, да испуне свој део посла и да наставе са разговорима“, навео је он.

За разлику од српске стране која је посвећена разговорима, представници Албанаца у Приштини оног момента када им се не свиђа нешто политички, као у случају Рамуша Харадинаја покушавају једним политичким актом каква је резолуција покрајинске скупштине да блокирају процес дијалога, приметио је Ђурић.

Ипак, Ђурић оцењује да се из разговора претходних дана стиче утисак да Београд није усамљен у жељи за разговорима, те да су и представници Европске уније веома заинтресовани за то да се разговори наставе.

„Верујем да ћемо оног момента када добијемо сагласност те три стране, да ће се тог момента наставити разговори, ми смо свакако спремни“, истакао је директор Канцеларије за КиМ.

Он је оценио да је један од разлога „зашто су сепаратисти веома нервозни чињеница да их за преговарачким столом не чека независност“.
Може, каже Ђурић, да их чека нормализација односа, решавање свакодневних проблема, али их никада неће чекати било каква форма независности.

У том смислу сматра да изјаве које долазе из Приштине пре свега служе за домаћу употребу и не доприносе снижавању међуетничких тензија.

„И премијер Вучић је у више наврата износио државни став да је било какав облик насиља према Србима на КиМ нешто што Србија никад неће прихватити. Србија је увек спремна да помогне штити и омогући нашем народу да опстане и материјално и политички“, закључио је Ђурић.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*