Ђуричин: Министар задужен за иновације – одличан потез

0

Највећи искорак будуће владе је што је проширена за два нова министарства, посебно што ће имати министра без портфеља задуженог за иновације, а од „нове политике“ се очекују нова агилност и дисциплиноване јавне финансије, каже за Тањуг професор Економског факултета у Београду, Драган Ђуричин.
Ђуричин сматра да посебну пажžњу заслужује одлука да се једном министру повере иновације и технологије, у светлу чињенице да се свет налази у Четвртој индустријској револуцији, те да је опредељење владе да се посвети иновацијама прилика да се таленти задрже у земљи.

– Можда је највећи искорак у структури владе увођење Министарства за иновације. Иновације су суштина конкурентности с једне стране, а с друге, иновација су једина прилика да таленат задржите под кровом државе, имајући у виду да у претходном периоду талентовани људи нису проналазили простор за исказивање“, објашњава он и наводи да се задржавање талената у земљи може урадити само реформом образовања и улагањем државе у истраживачко развојне активности.

Он подсећа да је „тренд до завршетка рада претходне владе био добар, постигнута је фискална стабилност, раст, повећање запослености, смањење дуга“ и додаје да од нове владе очекује и да примењује политику чврстог буџетског ограничења, и на микро и на макро нивоу.

Они који генеришу губитке, каже Ђуричин, без обзира да ли су у јавном сектору или мешовитом сектору, не могу да остану на пословној сцени.

– Њихови губици се са микро нивоа преносе на ниво државе, тако да релативизирају мере фискалне политике која је постигнута на макро нивоу. Дакле, очекујем веома дисциплиноване јавне финансије – наглашава Ђуричин.

Његов став је, каже, да је тренд до завршетка рада претходне владе био добар и да је постигнута фискална стабилност, а то су, објашњава, позитивне претпоставке за „енергизовање привредних активности“.

– Очекујем од владе да настави са политиком чврстог буџетског ограничења на макро нивоу, да се троши онолико колико се производи и да остане довољно за сервисирање екстерног дуга – каже Ђуричин.
Нико се није обогатио штедњом

Међутим, додаје он, „нико се није обогатио штедњом“.

– Да бисте ухватили корак са Европом, да бисте дошли у такозвани ефекат конвергенције, ви морате значајно да повећате аутпут, односно, ниво привредне активности. Зато је задатак владе у иницирању инвестиција“, а то су пре свега инвестиције у инфраструктуру и инвестиција у гране размењивих производа које побољшавају ниво извоза и смањују ниво увоза.

Ђуричин објашњава да је „статус кво“ највећа заблуда која би могла да доведе Србију до нове регресије .

– Очекујем од политике нову агилност, не само катализаторство, него нову активност како би Србија после 26 година тумарања по транзицији, коначно убрзала своју путању према Европској унији и смањила дистанцу у економији и другим сферама које сада постоје“, каже Ђуричин и додаје да се не смеју заборавити делатности терцијалног сектора, здравство, школство и образовање.

Каже, морају се наћи нови модели финансирања.

– Ми једноставно више својим нечињењима не можемо да преносимо терете наших заблуда на будуће генерације. Ова генерација коначно мора да крене путањом брисања негативних последица претходних заблуда. Имам утисак да политичка воља за то постоји – закључује професор Ђуричин.

Нова влада коју треба да састави мандатарка Ана Брнабић, требало би да има 18 ресора, уз нове – за заштиту животне средине и за европске интеграције – и три министра без портфеља.

„Јако је добро да је влада проширена са два министраства. Екологија је важна за питање компатибилности са Европском унијом и не можете бити део Европе уколико не поштујете еколошке и естетске стандарде“, каже Ђуричин.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*