Ђуричко: Имам право да кажем шта мислим, нисам старлета

0

Наравно да глумци имају право да износе своје мишљење о политици, каже глумац Никола Ђуричко за “Н1” истичући да је то право сваког слободног човека.
“Мене увреди кад кажу: Шта имају глумци да се мешају у политику. Па нисам ја старлета ,сине мој, ја сам читао Шекспира, читао сам Достојевског, имам неки став о животу. Имам пуно право као грађанин да изнесем своје мишљење, а то што сам глумац је предност, јер медији пажљивије слушају”, рекао је он гостујући у емисији Три тачке.

Додаје да то право имају не само глумци, већ и учитељи, омладинци …. јер је то право сваког слободног грађанина.

“Чак и да имамо погрешан став, имамо право да причамо, а не да нас неко ућуткује!”

Kако каже, приметио је да доста његових колега “утањи” глас кад прича о политици, да се плаше прислушкивања. “Ја нећу да попуштам том страху код себе. Kао неко ко има прилику да каже нешто што је полупристојно и нормално.”

Ђуричко, који је играо у редитељском првенцу Анђелине Џоли “У земљи крви и меда” чија премијера није одржана у Београду, каже да је срамота све што се десило због тога.

“То ме је довело на листу антисрба, чак сам и био други на тој листи”, каже он и додаје да га је повредило то што ниједан колега није стао на његову страну. Према његовим речима, нисмо спремни да разговарамо о рату у Босни.

“Ми нисмо могли да им обезбедимо безбедност овде и то је стварно фаул. Она је и амбасадор УН. Можемо и да се не слажемо с њеном идејом, али није требало тако”, додаје Никола Ђуричко.

Говорећи о лошој материјалној ситуацији у којој се налазе глумци на овим просторима, Ђуричко каже да они нису раздвојени од других професија. “Мени је глума донела радост рада, креативног изражавања, сусретања са литературом, сусрета са паметним, али и глупим људима. Што се тиче финансија, не смем да се жалим, ја радим.”

На питање да упореди рад у иностранству и рад у Србији, каже да је једина велика разлика у времену и новцу. “Kадар је добар кад је добар, радња је радња, светло је светло. Мени се свиђа што сам схватио да смо моје колеге и ја добри глумци, а приде смо и добри људи.”

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*