Ђуровић: Мигранти се у Србији све дуже задржавају!

0

Центри за смештај миграната су пуни и у Србији већ има више од 6.000 избеглица, изјавио је данас директор Центра за заштиту и пружање помоћи тражиоцима азила Радош Ђуровић додајући да се мигранти све дуже задржавају у земљи, у просеку од четири до шест недеља.

Он је на РТС-у рекао да намера Мађарске да направи нову, додатно ојачану ограду на граници, значи да мигранти и даље пролазе кроз ограду и да Мађари имају све више проблема да их зауставе.

– Тај зид значи да већу агонију и муку за мигранте у нашој земљи, кој све више покушавају да пређу мађарску границу, а већ покушавају више за седам до осам пута. Нови зид значи да је сигурно да ће дуже боравти у Србији и да ће бити све неизвеснији и тежи услови код нас – казао је Ђуровић.

Он истиче да мигранти нису насилни према војсци и полицији већ да су кријумачари све бескропулознији и да им ове околности иду на руку.

Ђуровић додаје да се драстично променио однос грађана према мигрантима пошто верују да је реч о економским мигрантима, али да у пракси то ниије тако.

Kако каже, око 30 одсто су породице са децом, око 60 одсто долазе из Авганистана и по 20 одсто из Ирака и Сирије.

Ђуровић наглашава је у Авганистану 40 одсто територије контролишу Талибани и тамо већ четири деценије траје рат тако да то нису економски мигранти.

Србија је добила од ЕУ шест милиона евра помоћ за мигрантску кризу, а Ђуровић каже да је то јако мало да би се покрипило све што треба – смештај, одећа, обућа, хигијена, храна и друго.

Он додаје да није решење да се органичи број места на 6.000 пошто онда сви остали остану на улици, а треба им обезбедти кров над главом, хигијену, здравствену заштиту и храну.

На питање како коментарише то што ће УН обезбедити склониште за 150.000 људи који ће вероватно морати да напусте Мосул током опрерације ирачких снага и офанзиве против ИСИС-а и да ли очекује већи прилив миграната на Балканској рути, Ђуровић каже да је дуг пут од Мосула до Балканске руте и да не очекује да би то могло да доведе више миграната у Србију.

– Они морају прво да да пређу из Ирака у Турску, па у Грчку. У Турској је већ три милиона људи и ових 150.000 није ништа драматично, а да ли ће кренути даље зависиће од политичке воље Турске и односа са ЕУ. А ако одлуче да их пусте онда ће то бити контролисан сценарио, јер Турци не желе да се ослободе уцењивачког потенцијала. Све је у рукама Турске – рекао је Ђуровић.

 

 

Тањуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*