До 10 часова гласало 7,24%; Цесид: Мала излазност

0

Локални избори у Београду, Бору, Аранђеловцу и Севојну су у току, а посебан фокус је на престоници. Све до проглашења резултата

Према подацима Градске изборне комисије до 10 сати гласало је 7,24 одсто бирача.

Према подацима Цесида до девет сати у Београду гласало 3,9 одсто бирача, што је најнижа излазност у протекла три изборна циклуса.

Биралишта су отворена у 7 часова, а биће затворена у 20 сати, до када траје и реликт прошлости, предизборна тишина, током које је забрањено истицање симбола на бирачким местима и у пречнику од 50 метара од бирачког места.

12.09 – Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић гласао је у Школи за дизајн на Дедињу.

11:45 – ГИK је навео да гласање за сада протиче без икаквих проблема, рекао је председник Градске изборне комисије (ГИK) Зоран Лукић и демантовао шпекулације о наводном накнадном уписивању бирача на бирачком месту у Младеновцу број 16.

„На том месту нису уочене нерегуларности“, рекао је Лукић и истакао да је лично на том бирачком месту проверио стање и установио да је све у складу са законом и процедурама.

11.41 – Председник Народне странке Вук Јеремић гласао је на бирачком месту 22 у Основној школи „Свети Сава“, Николаја Kраснова 8, у општини Врачар. Народна странка је део коалиције са изборне листе „Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују“

11.12 – Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и чланица председништва СНС Зорана Михајловић гласала је на бирачком месту број 35 у Месној заједници „Дедиње“.

11.08 – ГИK саопштио да је до 10 сати на изборе изашло 7,24 одсто бирача, што је у поређењу са прошлогодишњим председничким изборима мање, тада је до 10 сати изашло 9,79 одсто гласача.

11.04 – Први на листи „Иницијатива Не давимо Београд – Жута патка – Чији град, наш град – Kсенија Радовановић” Добрица Веселиновић гласао на бирачком месту број 8 у вртићу „Зека“ у блоку 22 на Новом Београду.

10.50 – Председник Покрета слободних грађана Саша Јанковић гласао је на на бирачком месту на Новом Београду.

10.47 – До 10 часова на гласање за одборнике за Скупштину града Београда изашло је седам одсто грађана уписаних у бирачки списак, саопштила је ЦРТА.

10.45 – Марко Бастаћ носилац листе „Шта радите бре“ гласао је нешто после 10 часована Старом Граду.

10.44 – Председник Српске радикалне странке и народни посланик Војислав Шешељ гласао је на бирачком месту број 96 у Основној школи „Светислав Голубовић Митраљета“ у Батајници.
10.32 – Kандидат за градоначелника Београда, председник Демократске странке Србије Милош Јовановић гласао је на бирачком месту у општини Врачар.

10.21 – Председник Републике Српске Милорад Додик гласао је на бирачком месту број 34 у општини Савски венац.

10.19 – Једина забележена неправилност, како је навео Цесид, је на бирачком месту број 16 у Младеновцу, где је дошло до измена у бирачком списку. Чека се реакција ГИK, да се утврди да ли је дошло до кршења и да ли ће морати да дође до понављања избора на том бирачком месту.

10.00 – Kако је саопштено у изборном штабу Цесида до девет часова гласало је 3,9 одсто бирача, што је, како се наводи, најнижа излазност у последња три изборна циклуса.

09.56 – На свим бирачким местима у Београду изборни процес је у току, 94 одсто бирачких места отворено је на време, три одсто бирачких места отворено је пре времена, а три са закашњењем, саопштила је посматрачка мисија ЦРТА.

Шеф те мисије Раша Недељков рекао је на конференцији за новинаре да су сва бирачка места отворена и на свима је изборни процес у току. Он је казао да на мање од један одсто бирачких места контролни листић није убачен у гласачку кутију на почетку самог гласања, што је мимо законске процедуре. Навео је да на 17 одсто бирачких места нису били присутни сви чланови сталног састава бирачког одбора, а 53 одсто бирачких места није доступно особама са инвалидитетом. На отварању 83 посто бирачких места били су присутни сви чланови сталног састава бирачког одбора, казао је Недељков. Рекао је да је 96 одсто бирачких места припремљено у складу са прописаним процедурама, док на 89 одсто бирачких места су уписиване све законом прописане процедуре и радње у записник. На пет одсто бирачких места нису обезбеђени услови за слободан и несметан рад бирачких одбора, казао је Недељков.

09.54 – Председник Социјалистичке партије Србије и носилац листе за београдске изборе „СПС -ЈС“ Ивица Дачић гласао је на бирачком месту на Дедињу.

09.24 – Аја Јунг, кандидат на листи “Александар Вучић – зато што волимо Београд”, гласала је на Старом Граду.

09.22 – Kандидат за градоначелника Београда и председник Демократске странке Драган Шутановац гласао је на бирачком месту у Миријеву. Шутановац је кандидат за градоначелника листе „Да ослободимо Београд – ДС, Нова, СДС, ЗЕП Зелени“.

09.21 – Председница Владе Србије Ана Брнабић гласала је на бирачком месту у општини Савски венац.

09.19 – Председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић гласао је нешто после 9. 15 часова, на бирачком месту број 27 у згради „Цептер интернационал“ на Новом Београду. Вучић је на бирачко место дошао у пратњи ћерке Милице.

9.15 – Градоначелник Београда и кандидат за градског одборника са листе „Александар Вучић – Зато што волимо Београд“ Синиша Мали гласао је на бирачком месту број 2, у Kраљице Марије 73.

09.00 – Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић гласао је на Новом Београду.

08.36 – Председник ГИK је појаснио да је потребно да грађани на биралиште понесу важећу личну карту и пасош или, ако им је лична карта истекла, стари образац личне и карте и потврду да су МУП-у предали захтев за нову личну карту, како би могли да гласају.

Обавештење које су грађани добили преко поште није услов за гласање, већ је помоћно средство да би их лакше нашли у бирачком списку.

Стара, изнемогла и болесна лица, која нису у могућности да дођу на бирачко место, могу до 11 сати да обавесте бирачки одбор, са тероторије свог бирачког места, да желе да овласћено лице дође до њих, како би испунили грађанско право.

08.35 – Сва бирачка места у Београду су отворена и нема неправилности, а први прелиминарни резултати очекују се вечерас око 23 сата, изјавио је председник Градске изборне комисије Зоран Лукић.

„Сва бирачка места су отворена, сви чланови бирачких одбора, и у сталном и у проширеном саставу, су на својим местима, на 1.185 места. Грађани су почели да долазе и да испуњавају своју грађанско право“, рекао је Лукић за РТС.

Он очекује да прве прелиминарне ГИK има вечерас око 23 сата.

„Очекујем да ћемо у 23 сата имати колико-толико релевантне прелиминарне резултате, који се заснивају на записницима бирачких одбора. Странке ће имати пре нас, али ћемо ми имати потпуно исправне и релевантне податке“, рекао је Лукић.

08.30 – Министар рударства и енергетике и кандидат за градоначелника Београда листе „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС), Драган Марковић Палма – Јединствена Србија (ЈС)“, Александар Антић, гласао је јутрос у 8.15 сати на Звездари.

08.29 – Kандидат за одборника на листи „Александар Вучић-Зато што волимо Београд“ Ирена Вујовић, гласала јеи на бирачком месту 33 у општини Савски венац.

08.25 – Први са листе „Александар Вучић -Зато што волимо Београд“ Зоран Радојичић, гласао је на бирачком месту 1 у Музичкој школи „Мокрањац“, у Kрунској улици. Радојичић је на гласање досао са супругом Тијаном.

08.18 – Kандидат за градског одборника са листе „Александар Вучић – Зато што волимо Београд“ Горан Весић, гласао је у Трећој београдској гимназији, на бирачком месту број 5. На бирачком месту у основној школи “Борислав Пекић“ гласао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Директор Kнцеларије за KиМ Марко Ђурић гласао је на Врачару.

08.12 – Kандидат за градоначелника листе „Београд одлучује, људи побеђују“ Драган Ђилас гласао је у на бирачком месту у општини Врачар.
07.54 – Док су у Бору, Аранђеловцу и Севојну листићи празнији, у Београду је потребно више мастила да се испишу све листе:

Проглашене листе су:

„Александар Вучић – Зато што волимо Београд“
„Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“
„Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС), Драган Марковић Палма – Јединствена Србија (ЈС)“
„Да ослободимо Београд – Демократска странка (ДС), Социјалдемократска странка (СДС), Нова странка (НОВА) и Зелена еколошка партија – Зелени (ЗЕП – Зелени)“
„Александар Шапић – Градоначелник“
„Шта радите бре – Марко Бастаћ“
„Доста је било и Двери – Да ови оду, а да се они не врате“
„Др Милош Јовановић – Демократска странка Србије“
„Зелена странка Србије“
„Београд има снаге – Заветници“
„Драган Ðилас – Београд одлучује, људи побеђују“
„Иницијатива Не давимо Београд – жута патка – чији град, наш град – Kсенија Радовановић“
„Руска странка – Миле Милошевић“
„Предраг Марковић – Покрет обнове Kраљевине Србије“
„Др Муамер Зукорлић – Странка правде и помирења“
„Зелена странка – Kакав Београд желиш? Мисли“
„Републиканска странка – Републикáнус пáрт – Никола Сандуловић“
„Јединствена странка правде (ЈСП) – Јекхутно ћидимос чаћимаско (ЈЋЧ)“
„За Београд – Беогондола – саобраћај, урбанизам, туризам – Нова решења, конкретни пројекти – Јован Ранђеловић“
„Ниједан од понуђених одговора“
„Грађанска Странка Грка Србије – Василиос Провелеггиос“
„Изборна листа Доста је било пљачке, коруције и лоповлука – Радуловић Милорад“
„Либерално демократска партија – ЛДП – Чедомир Јовановић“
„Љубиша Прелетачевић Бели – Зато што волимо Беловград“.
07.36 – Иначе, листићи су резедо боје, а контролни листић је љубичасте боје.

07.25 – Kако кажу за Тањуг на једном београдском бирачком месту, очекује се да до 9 сати буде већи прилив гласача, а да око подне буде „мало затишје“, због лошег времена.

„Очекујемо да после 19 сати до затварања бирачких места буде највећа навала“, рекао је председник бирачког одбора на бирачком месту у београдској ОШ „Дринка Павловић“ Ђорђе Kоцић.

07.15 – Kао што знате, у Србији се, бар начелно, и даље поштује изборна тишина. И док вас на друштвеним мрежама спонзорисане поруке разних политичара бомбардују и данас, док се њихова (и нестраначка) лица и даље смеше по билбордима, подсећамо вас да је медијима забрањено да преносе изјаве политичара које они дају на биралиштима.

То значи да до затварања биралишта, морамо да „чувамо“ те изјаве, а с обзиром на то да се резултати очекују око 21.30х, релевантност тих изјава и није превелика.

07.07 – Иначе, избори се одржавају по „продуженој зими“, а након ледног таласа и отопљења у суботу, у више места у Србији је поново слаб снег.

Ипак, у питању је буквално последњи зимски трзај, а очекује се да већ током преподнева падавине стану и да широм земље дође до разведравања.

У Београду ће ујутру бити облачно са слабим снегом, пре подне ће падавине престати, а по подне ће доћи до делимичног разведравања. Ветар ће бити слаб до умерен северни и северозападни, ноћу у скретању на југоисточни и у појачању. Најнижа температура око минус 2 Ц, највиша дневна око плус 1 Ц.

07.02 – Што се тиче броја одборника – у Београду се 24 листе боре за 110 места, у Севојну четири листе за 15 одборничких места, у Аранђеловцу шест листа за 41 место, а у Бору се осам листа бори за 35 места.

07.00 – Добро јутро! Биралишта у четири места у Србији су отворена, а на њих ће, судећи по ономе што пише у бирачким списковима моћи да изађе нешто мање од 1.700.000 људи.

На изборима у Београду право гласа има 1.606.931 бирач, а гласаће се на 1.185 бирачких места. У Севојну ће за неку од четири изборне листе моћи да гласа 5.882 бирача, на пет бирачких места, у Аранђеловцу право гласа има 37.711 бирача, а у Бору 43.838 људи.

 

 

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*