Добитници Нобелове награде описали како ће човечанство нестати

0

Неки од најпаметнијих људи описали су шта сматрају највећим претњама за човечанство.

Анкета спроведена над 50 добитника Нобелове награде из области хемије, физике, психолодије, медицине и економије дала је десет заједничких предвиђања о крају људске врсте.

Трећина њих верује да ће пренасељеност уништити живот какав познајемо. Осамнаест лауреата као највећи разлог наводи уништавање животне средине углавном изазвано климатским променама.

„Kлиматске промене и недостатак хране и пијаће воде су озбиљни проблеми са којима се човечанство суочава. Наука је потребна за решавање ових проблема, али и едукацију јавности како би се и на политичком нивоу деловало“.

Kао друга потенцијална претња наводи се нуклеарни рат (23 одсто, односно, 12 лауреата је тог мишљења). Верује се да ће Северна Kореја испалити шесту ракету. Повећане тензије између ове државе и међународне заједнице могу бити одговорне за избијање нуклеарног рата.

Kао трећа претња човечанству наводе се инфективне болести и отпорнонст на лекове. Овог мишљења су четири лауреата.

Према Светској здравственој организацији, отпорност на антибиотике је један од највећих претњи по глобално здравље и безбедност хране.

Исти број особа мишљења је да ће себичност и неискреност бити погубне по људе. На петом месту су необразовани лидери, тероризам се нашао тек на шестом месту, по мишљењу научника. На седмом месту су незнање и изобличавање истине, заатим вештачка интелигенција, а онда неједнакост.

Страх од нове заразне дроге која би могла да уништи друштво десета је претња и тог мишљења је један лауреат.

Такође, 40 одсто њих верује да је популизам и политичка поларизација претња за научни напредак, пише Индy100.

„Људска врста има успеха у прављењу света бољим местом. Били бисмо осигурани када би људи настањивали више планета и наука очигледно има велику улогу у томе“, изјавио је један од испитаних научника.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*