ДОБРА СТРАНА МИРА: Ирану враћен део непроцењивог блага древне Персије

0

Нешто више од годину дана пошто је потписан нуклеарни споразум, у Техеран су стигли персијски експонати који су се налазили у четири државе на Западу

У Националном музеју у Техерану почетком недеље отворена је изложба више од 500 артефакта из древне персијске историје. Предмети су део иранског наслеђа, али су се до недавно налазили у музејима у Енглеској, САД, Белгији и Италији.

Иран и Западне државе деценијама имају лоше односе, а са САД не постоје ни дипломатске везе од заузимања америчке амбасаде у Техерану током Исламске револуције 1979. године.

Споразум који су Иран и шест светских сила постигли 2015. и којим је договорено да Иран смањи свој нулеарни програм у замену за укидање санкција помогао је да се односи побољшају макар на пољу уметности.

„Атмосфера после постизања споразума била је веома значајна. Олакшала је да вратимо те предмете кући“, каже Мохамед Хасан Талебиан, заменик директора Организације за културно наслеђе, рукотворине и туризам Ирана.

Неки од предмета који су донети са Универзитета у Чикагу већ су раније били излагани у Ирану, али је ово први пут да су се артефакти из све четири државе нашли на једном месту.

На „Изложби враћених културно-историјских предмета“ приказано је 558 експоната. Међу њима су оружје за лов и игле које потичу из гвозденог доба, као и 2.000 година стара огрлица из Ахеменидског царства, највећег у историји антике. Изложени су и древни новчићи и посуде старости 3.500 година.

profimedia-0256495740_14589038396

Упркос побољшању иранско-америчких односа током протеклих годину дана, тензије су поново порасле после избора Доналда Трампа за председника САД, па би свака сарадња између две земље могла за час да буде прекинута. Трамп је стално критиковао нуклеарни споразум са Ираном и питање је када ће нова администрација отворити ово питање.

Иран је недавно лансирао нову ракету, што је наљутило Вашингтон, а међу седам већински муслиманских земаља чијим је грађанима Трамп увео привремену забрану уласка у Америку је и Иран. Техеран је спремно одговорио да ће онда и он увести забрану уласка Американцима.

Усред овакве реторике, будућност нуклеарног споразума је неизвесна, али за сада, изложба напокон враћеног историјског блага представља споменик не само древне историје, већ и неочекиване користи од мира и разумевања.

 

 

Christian Science Monitor

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*