Добра вест: „Мома“ на Батајници постаје регионални центар за сервис хеликоптера

Набавком девет нових хеликоптера за потребе МУП-а и Војске Србије од „Ербаса“, поново смо, као и осамдесетих, у могућности да сервисирамо један од најраспрострањенијих хеликоптера у региону који је раније био у саставу ЈНА. Реч је, наравно, о „газели“, хеликоптеру који после распада Југославије користе многе новонастале земље. „Газела“ се производила у Југославији, а њен главни део, ротор, производио се у наменској индустрији у Раковици.

0

Нови Х-145М даљи је рођак „газеле“ и производ европског концерна „Ербас“. Намена му је разнолика, обухвата транспорт, трагање и спасавање, борбене мисије. Може се користити у мирнодопске али и војне сврхе, не спада у оклопнике мада је веома окретан у борби јер лако мења положај, тих је и веома брз.

„Ови хеликоптери одлично служе специјалним снагама, али се могу користити и у контроли границе, против побуњеника и за противтерористичка дејства, али и за медицинску евакуацију цивила“, истиче Филип Бревал из „Ербаса“.

Купљени су хеликоптери који су сврсисходни и потребни, кажу у стручњаци и аналитичари. Реч је о потпуно новим средствима која дају нови ниво способности нашим оружаним снагама.

Овакве хеликоптере имају спасилачке екипе на Алпима, али и армије у Европи, јер захваљујући њима лако обучавају и припремају пилоте.

„Нова генерација ‘Ербасових’ хеликоптера има најсавременију опрему за навигацију, трагање и спасавање људи, како на копну, тако и на мору“, додаје Филип Бревал.

Циљ овог уговора није само аквизиција већ и наставак сарадње и трансфер технологије да би се у Србији организовао ремонт више од 100 старих хеликоптера „газела“.

Ремонтни завод „Мома Станојловић“ добиће сертификат да буде регионални сервисер за те хеликоптере, а то значи да се могу тиме сервисирати апарати из Црне Горе, Македоније и БиХ.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*