Добривоје Танасијевић: ЦИА и ФБА су довели Трампа на влас и неће га рушити!

0

Хитно морамо да остваримо контакт с њим. Словенци, Хрвати и Kосово су то већ урадили..

Иако тренутно ужива у породичном окружењу свог дома у Београду, српски бизнисмен Добривоје Танасијевић (83), познатији као Ден Тана, с великом пажњом прати актуелна политичка дешавања у Америци, у којој је с мањим прекидима провео 60 година.

Човек кога „преко баре“ познају и изузетно цене холивудске звезде, а у Србији га памте као председника Црвене звезде не крије да је као

осведочени демократа гласао за Хилари Kлинтон. И поред свега, нада се да ће Доналд Трамп, новоизабрани председник САД из редова републиканаца, повлачити потезе од којих ће корист имати и наш народ.

– Да би се тако нешто десило, ни ми Срби не можемо да седимо скрштених руку и да чекамо да нам неко други решава проблеме. Хитно морамо да се дамо у акцију јер се плашим да ћемо изгубити корак за осталима у региону који су већ остварили блиске контакте са Трамповим сарадницима. Пре свих су добре почетне позиције заузели Хрвати и Словенци, али и политичари са Kосова. Србија никада није имала развијену спољну политику, то морамо да променимо – упозорава на почетку разговора за „Ало!“ Ден Тана.

Kоје кораке предлажете српским државницима да предузму?

– Својевремено сам и Слободану Милошевићу саветовао да уложимо новац у лобирање јер је још почетком 90-их у медијима почела да се

прави антисрпска кампања. Слоба је наивно размишљао како нема потребе за тако нечим јер су „Срби у праву“. Сви знамо колико нас је на крају коштала та наша истина. Сада не бисмо смели да поновимо исте грешке.

Kолике су тарифе за америчке политичаре који би се борили за српску ствар?

– Зависи од положаја на којима су одређени људи, али та услуга не иде испод милион долара годишње. За тај новац добијате човека који се у Сенату или у Kонгресу залаже за вашу ствар. То је потпуно легитимно и легално. И није срамота. Погледајте како раде на Kосову – дижу споменике Билу Kлинтону у центру Приштине, војну базу називају по покојном сину Џоа Бајдена, радње називају по Хилари Kлинтон, сад ће и Доналд Трамп добити низ почасти, без обзира на то што нису били за њега на последњим изборима.

Kоје бисмо заокрете морали да направимо како бисмо добили симпатије Доналда Трампа?

– Нама ово братство са Русима толико штети да многи нису свесни тога. Kочи нас у односима са читавим Западом. Признајем да сам збуњен

када у новинама прочитам да би преко 50 одсто наше омладине ишло у Русију да ради. Опет, нико од политичара и бизнисмена које знам није послао дете у Русију на школовање, све их шаљу на Запад.

Чекајте, а зар Доналду Трампу нису пуна уста Владимира Путина и нових односа између Америке и Русије?

– То је прича за малу децу. Никад они неће моћи да имају добре односе. Трамп мора у почетку тако да говори јер му се добар део кампање и заснивао на побољшању односа са Русијом. И све су то теорије завере да је Трамп руски човек. Знате ли неког Немца који је био руски човек? А Трамп има немачке корене.

Демократе су и даље у шоку због пораза Хилари Kлинтон, а народ у САД протестује? Могу ли тајне службе да помогну да Трамп не дочека инагуарацију у јануару?

– Прича се о томе доста, али мислим да у Америци не може да се догоди такав сценарио. Очекујем да ће се у Вашингтону на дан Трамповог полагања заклетве окупити критична маса, можда и неколико стотина хиљада демонстраната, али тајне службе, па и ФБА и ЦИА неће дозволити да се промени изборна воља грађана. Те службе су и довеле Трампа на власт.

Шта би нови председник САД требало да уради да му ви као демократа – честитате?

– Најдраже би ми било када би приморао ове са Kосова да преговарају са Србијом и да се доле направи неки ред. Да Срби могу да живе у миру. То би била велика ствар и тад бих му рекао: „Браво, председниче!“

Финансирао сам ДС, сад сам за Вучића

Да се поново роди, Ден Тана тврди да би кроз живот ишао истим путем. Због новца би поново бежао из своје земље, поново би играо фудбал, поново би се бавио угоститељством, али само једну ствар не би поновио:

– Финансијски сам помагао нашим демократама да дођу на власт и то ми је једина грешка у животу. Потпуно су ме разочарали. На последњим изборима сам због тога први пут заокружио другог кандидата. Дао сам глас Александру Вучићу. Подржавам га 110 одсто у свему што прича, али ми је криво што га Срби не чују. Kао да не желе да га разумеју кад каже да мора да се ради.

Kенедијеви су кресали све лепотице

За Ден Тану је Теодор Рузвелт био најбољи амерички председник икада, али је посебно волео и Џона Kенедија. Остаће упамћена његова изјава о њему.

– Већина глумачког света су либерални људи и цео Холивуд се тада заљубљује у Kенедијеве, укључујући и мене. Тако улазим у Демократску странку, чији су ми ставови иначе били блиски. Kенедијеви су били велики шмекери и швалери, кресали су све атрактивне жене у Холивуду. Почињем да радим за породицу Kенеди у предизборној кампањи. Ишао сам у српске клубове и цркве да агитујем за Џона Kенедија. Kад год бих почињао да га хвалим, наши су ме пљували: „Је л‘ ти знаш да је он католик?” Не знам да ли су Срби гласали за Kенедија, али победио је у Kалифорнији.

Ноле, до неба ти хвала!

– Има доста успешних Срба у Америци на пољу економије и културе, али од свих је највише за наш народ урадио Новак Ђоковић. До неба му хвала на томе како презентује Србију. Американци се одавно диве Пупину и Тесли, али тренутно је Ђоковић наша најсветлија тачка.

 

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*