Добро се ухлебио: Томина нова плата 10.000 евра!

0

Kад не може функција, дај паре! Председник Србије Томислав Николић извисио је за премијерско место након председничких избора, али је утеху нашао у папрено плаћеном послу

Тако ће Николић, по свему судећи, из фотеље председника државе сести у столицу саветника организације која би деловала као НВО, а била би основана само због њега.

– Иако је Николић од председничког кандидата, премијера и лидера Српске напредне странке (СНС) Александра Вучића упорно захтевао да добије премијерско место, схватио је да од тога нема ништа. Вучић је категорично одбијао да му ту функцију препусти, те када је видео да је враг однео шалу и да би могао да остане и без опције за преговарање уколико се приклони неком другом председничком кандидату, Николић је тражио финансијски најисплативије решење. Тако је између некада најближих сарадника договорено да Николић након одласка са места председника Србије добије позицију у неком саветодавном телу независне организације која би се бавила азијско-српским односима. Буквално би се основало ново тело како би се њему дала функција, која и није битна, већ плата, која би требало да буде астрономска – чак и више од 10.000 евра
– Шушкало се о томе да ће Николић покушати да издејствује неку добру функцију за свог сина Радомира, али то није тачно. Сам Радомир је, још док Тома није донео коначну одлуку шта ће урадити по питању кандидатуре на предстојећим председничким изборима, већ постигао договор са Вучићем, један на један. С друге стране, тема разговора између Вучића и Томе јесте била његова супруга Драгица, односно њена хуманитарна фондација, о чему, бар за сада, Николић не би требало да брине – објашњава наш саговорник.

Овакав договор Николића и Вучића и не чуди, с обзиром на то да су бројни бивши високи државни функционери након одласка са власти добили уносна упослења. Тако је, рецимо, својевремено бивши председник државе Борис Тадић добио саветничке позиције које су изузетно добро плаћене.

Између осталог, он је тако убрзо након одласка са функције постао члан Међународног саветодавног борда „Уникредит групе“, као и члан саветодавног тела „Теленора”.

Николић ће још боље проћи, с обзиром на то да ће се само због њега оформити сасвим ново саветодавно дело. Није још познато на који начин ће се то тело финансирати.

Анђелковић: То је био Вучићев гест добре воље

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, сматра да оваква погодба није уопште изненађујућа и да је и потпуно реална.

– Мислим да је то свакако реално, поготово што је њему и раније било понуђено да бира партијско тело или невладина организација или фондација. Сматрам чак да то ни није Вучићев уступак, већ више гест добре воље – каже Анђелковић.

 

 

Ало

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*