Добровољни војни рок од шест месеци служи 57 жена

0

Од 1. децембра добровољно служење војног рока у Војсци Србије започело је 385 војника, међу којима је и 57 жена.

Они ће војни рок служити шест месеци, а разлог продужења војног рока је, како је РТС речено у Министарству одбране Србије, помоћ професионалним војницима и подмлађивање резервног састава.

Децембарска класа своје прве војничке дане проводи у центрима за обуку Војске Србије у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу.

„Имам 26 година и пријавио сам се зарад заснивања радног односа у Војсци Србије након служења војног рока“, каже војник Милош Поповић.

Миона Ђурковић се пријавила из радозналости, нико у породици јој није био војно лице.

„Хтела сам да стекнем неко ново искуство“, рекла је Ђурковићева.

Обука се изводи по истом плану као и кад је војска трајала три месеца.

„Војници ће бити и боље оспособљени, они успешнији који буду примљени након завршетка служења војног рока, да обављају дужности као професионални војници“, казао је заменик команданта 3. центра за обуку Лесковац потпуковник Синиша Николић.

Војници ће добијати новчане накнаде које ће у прва три месеца износити око 10.000 динара, у четвртом месецу 15.000 динара, у петом 20.000 и у шестом 25.000 динара, тако да ће за шест месеци укупно добити око 800 евра.

„Војска овиме пре свега добија обученији резервни састав, а професионални војници ће задатке које извршавају извршавати квалитетније. Пре свега то је растерећење, јер је велико оптерећење професионалних војника због броја задатака које Војска Србија извршава“, истиче потпуковник Милан Петровић из Управе за обавезе одбране Министраства одбране.

У Србији тренутно има око 9.000 професионалних војника. Плата им је око 32.000 динара без накнаде за дежурства.

„Држава мора много више тога да пружи за мотивацију професионалним војницима, да би могли да очекују бољи одзив квалитетних људи зато што је у овом тренутку главни проблем јако ниска плата, а други велики проблем је недостатак дугорочне перспективе јер само мали број њих може да дође до пензије у војсци“, сматра војни аналитичар Александар Радић.

РТС наводи да од 2011. од када се у војску иде добровољно, сваке године око 1.600 младића и девојака прође војну обуку. Раније, када је то било обавезно, годишње је на служење војног рока упућивано и до 20.000 војника.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*