Додик: „1. март је дан почетка страдања Срба, а не Дан независности БиХ!“

Званичници РС о обележавању Дана независности БиХ у Федерацији. Додик: То је подвала међународној јавности. Сагласност РС никада неће добити. Цвијановић: Какав је то празник који не признаје пола БиХ

0

Обележавање 1. марта као такозваног „дана независности БиХ“ за лидера РС Милорада Додика и Владу Републике Српске је провокација политичког Сарајева, а подржана од дела међународне заједнице.

Он је изјавио да је 1. март као празник подвала међународној јавности и злоупотреба назива БиХ за бошњачке потребе, јер сагласност Срба и Републике Српске за обележавање тог датума нису добили, нити могу да је добију.

– Ако Република Српска икада буде обележавала тај датум, каже Додик, онда ће га обележавати као дан почетка страдања свих и дан када је пала прва невина српска жртва у БиХ.

Председник РС је нагласио да је Сарајево данас готово етнички очишћено од Срба, а убиство српског свата тог 1. марта, с ове историјске дистанце, може се слободно узети као датум почетка етничког чишћења у Сарајеву и територија под муслиманском контролом.

Премијер РС Жељка Цвијановић је нагласила да то није никакав дан – ни државности, ни независности БиХ, јер се о томе нису усагласили ни ентитети, ни конститутивни народи у оквиру БиХ.

– Какав је „државни“ празник који не признаје пола БиХ, и шта тамо раде поједини међународни представници, који заједно са Бакиром Изетбеовићем величају дан кад је извршен терористички чин који је био окидач за велико страдање које је уследило – упитала је Цвијановићева.

Сенатор Републике Српске Живко Радишић рекао је да се раније као члан Председништва БиХ залагао да БиХ има своје празнике, али да државни празник дејтонске БиХ, као земље три равноправна народа и два ентитета, ни у ком случају не може бити 1. март.

Министар спољне трговине и економских веза БиХ Мирко Шаровић изјавио је да је обележавање 1. марта за РС апсолутно неприхватљиво и да су веома дубоки разлози за то.

Шаровић подсећа да „БиХ нема ни државне ни верске празнике регулисане законом на нивоу институција БиХ, тако да своја права грађани и верници црпе из ентитетских закона“.

Ти празници, истиче он, нису дејтонска категорија и ентитетским властима препуштено је да уреде то питање онако како то њима одговара.

– Први март је празник који је својим актима прогласила Федерација БиХ. Ми из Републике Српске не можемо никоме забранити да слави тај или неки други датум, нити на то можемо да утичемо, али, наравно, да то право тражимо и задржавамо и за себе – навео је Шаровић.

УБИСТВО СРПСКОГ СВАТА

У Федерацији БиХ 1. март се обележава као „Дан независности“, док Срби овај датум доживљавају као дан када је донета нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса.

Тог дана 1992. године одржан је референдум о независности БиХ на којем је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за њену независност и излазак из тадашње СФРЈ.

На тај дан 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је и српски сват Никола Гардовић.

Н. Ш. Радић, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*