Додик: Ако британске војнике нико није позвао – онда се ради о британском упаду у БиХ

0

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да нико у Републици Српској није тражио да га штите британски војници, а, ако је то учинио неко са нивоа БиХ, мораће да објасни зашто.

„Органи Републике Српске то не требају, нити је то ко тражио. Ако је то самостално урађено од Британаца онда је то мешање у унутрашње ствари овде и то је акт раван упаду у ову земљу“, рекао је Додик новинарима у Прњавору.

Коментаришући могућност разматрања предлога закона о страним донацијама у Народној скупштини Републике Српске, Додик је рекао да то није ништа неуобичајено и да су многе земље то питање регулисале.

Додик је нагласио да је евидентно да се у јавности дискутује о томе да разни странци овде нешто покушавају и истакао да је таква и информација да Велика Британија шаље своје војнике да би наводно омогућила безбедно окружење у БиХ.

„Свима је јасно да се злоупотребљавају средства наводних невладиних фондова, који су у ствари владине организације, а која се дају разним организацијама овде. Јасно је да су такве организације усмерене ка дестабилизацији друштва у целини, а не развоју демократије и оног што они пропагирају“, навео је Додик.

Према његовим речима, нико им не брани да наставе даље да раде, само што ће то морати да се евидентира и контролише са становишта обавештавања јавности ко је шта добио и како шта ради.

Британски „Тајмс“ објавио је информацију да ће Велика Британија послати 40 припадника војске који ће се придружити Мисији ЕУ и НАТО у БиХ како би „спречили руско мешање у октобарске изборе“.

У Амбасади Велике Британије су навели да та информација није тачна, већ да је Велика Британија одговорила на захтев оперативног команданта ЕУФОР-а за упућивање додатних 40 војника како би се унапредили капацитети ЕУФОР-а за преглед ситуације и пружила подршка команданту у његовој мисији осигурања сигурног окружења у БиХ.

(Срна)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*