ДОДИК: БиХ нема право на имовину, ријеч је о правној отимачини

0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Палама да су одлуке о књижењу војне имовине Републике Српске на БиХ правна отимачина и да БиХ нема право на имовину.

„Нема ниједног законског прописа, ниједног елемента Дејтонског или било којег другог споразума који омогућава трансфере имовине на начин како то покушава да уради Суд БиХ на бази уговора о сукцесији који не може бити правни основ за регулисање питања имовине“, истакао је Додик и додао да је тако и када је ријеч о Великом Жепу или било чему другом.

Он је подсјетио да је својевремено високи представник у БиХ Педи Ешдаун донио три закона којима је неоправдано интервенисао у сектору имовинских односа и забранио располагање имовином Републике Српске док се питање не ријеши наводно договором.

„Није спорио ни он да је то имовина Републике Српске и тако пише у закону о забрани, као што је донио закон о забрани и у Федерацији и у Брчко дистрикту“, додао је Додик.

Према његовим ријечима, ријеч је о правној отимачини која се покушава формализовати кроз нелегални суд у БиХ.

Додик је рекао да је у неким ранијим периодима било покушаја Српске да се питање које је неоправдано наметнуо Ешдаун ријеши путем договора.

Он је навео да је са бившим премијером Федерације Неџадом Бранковићем постигао договор којим се војна имовна ставља на располагање Оружаним снагама, а остаје власништво ентитета.

„Онда су странци и ови из Сарајева тај споразум одбацили. Он постоји, познато је да постоји“, истакао је Додик.

Предсједник Српске подсјетио да су о проблему имовине разговарала и седморица политичких лидера и постигли договор.

„Тражим да се он поштује. Само на том трагу можемо се кретати даље“, поручио је Додик.

Пресудама Суда БиХ, које су донесене 2015. и 2016. године Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИП/ обавезана је да укњижи на БиХ објекат и земљиште површине 11.474 метра квадратна на Хан Пијеску, те да над њима буду избрисана сва права Српске.

Уставни суд БиХ је потом одбио као неосновану апелацију Српске поднесену против тих пресуда Суда БиХ. У РУГИП-у је речено да нема услова за спровођење те пресуде Суда БиХ.

Министарства одбране БиХ поднијело је апелацију за књижење перспективне непокретне војне имовине у касарнама у Добоју на ниво БиХ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*