DODIK: Davno je trebalo poništiti sramni izvještaj napisan protiv Srba

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Bratuncu da će se založiti da parlament Srpske poništi i odbaci sramni izvještaj Vlade Republike Srpske o Srebrenici, koji su napisali tadašnji visoki predstavnik Britanac Pedi Ešdaun i njegova služba, a korišten je u Hagu da bi se presuđivalo Srbima.
Dodik je rekao da će pozvati sve predstavnike političkih partija da to zajedno učine, jer je taj izvještaj podmetnut.

„Izvještaj je napisan mimo Srba, donesen iz OHR-a, a predstavnici Vlade iz toga vremena natjerani su da to priznaju“, rekao je Dodik u Bratuncu, gdje je prisustvovao pomenu za više od 3.500 Srba stradalih u srednjem Podrinju u proteklom ratu.

On je dodao da će, čim se vrati u Banjaluku, pokrenuti tu inicijativu, te je izrazio uvjerenje da će i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica to podržati.

„Mislim bi to bilo časno. To smo morali i trebalo je da davno učinimo“, rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska mora da poštuje, prije svega, svoje žrtve, ali i žrtve drugih.

„Boli me kao čovjeka bol svake majke bez obzira iz kog naroda dolazi, ali moja i bol mog naroda je meni najveća“, naglasio je predsjednik Srpske.

Govoreći o stradanju srpskih boraca i civila – žena, djece i staraca u bratunačkom kraju, Dodik je konstatovao da je izostala pravda sudova, te da u ovo mjesto godinama dolazi sa istim osjećajem gorčine i žalom što za srpske žrtve nema pravde.

„Ponovo smo naivno vjerovali da će instalisani sud u Sarajevu kazniti Nasera Orića za ono što je uradio ovdje i ponovo se iznenađujemo što se to nije desilo“, rekao je Dodik.

On je naglasio da boli činjenica da je taj isti sud sa pet godina kaznio trojicu odraslih, bahatih koji su silovali desetogodišnju srpsku djevočicu u ratnom Sarajevu.

„Ovi, koji su poginuli ovdje, nisu se borili za BiH nego za Republiku Srpsku, vjerovali su u to, a ne u to da će se za njihove živote pravda dijeliti u Sarajevu“, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, dejtonska BiH je smišljena da bi u njoj nestali Srbi, koji zato moraju da ostanu oko Republike Srpske, te da je za opstanak srpskog naroda potrebno da Srbi imaju svoje države.

„Srbi imaju dvije države, jedan narod sa dvije države – jedna je velika Srbija i jedna je velika Republika Srpska“, rekao je Dodik.

Predsjednik Dodik je naglasio kako je za nezavisnu i samostalnu Republiku Srpsku, jer tamo gdje srpski narod nema državu bude mu ugrožena sloboda.

On je napomenuo kako ne vjeruje u BiH, ali da poštuje Dejtonski sporazum, te je izrazio sumnju da bi BiH funkcionisala bez stranaca.

Dodik je zahvalio ambasadoru Rusije Petru Ivancovu što godinama dolazi na odavanje počasti srpskim žrtvama, jer to predstavlja poruku te velike zemlje u iskreno prijateljstvo, a ne ono što smišljaju o malignim namjerama Ruske Federacije da ovdje nešto čini.

On je upitao zašto nema britanskog, njemačkog ili američkog ambasadora na odavanju počasti srpskim žrtvama, te je dodao kako će za nekoliko dana biti prisutni u Srebrenici. „Nije sporno da budu tamo, ali zašto ih nema kada je naša bol u pitanju“, naglasio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske nazvao je stradalničkom istoriju srpskog naroda.

„Istorija u kojoj je za nas Srbe u cjelini stratešiki namijenjeno da budemo rasuti, podijeljeni, pa su nam smislili priču kako postoje hrvatski, bosanski, kosovski, crnogorski, pa zamislite i srbijanskski Srbi. Samo da bi podijelili jedinstveno nacionalno tkivo srpskog naroda, naše vrijednosti, identitet, vjeru, pismo, jezik“, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srbima u BiH su smislili da su bosanski Srbi.

„Zamislite cinizma – nijedan stradali Srbin ovdje nije stradao zato što je bosanski Srbin nego što je Srbin. Da je bio bosanski Srbin, da je ostao na drugoj strani, možda ne bi stradao“, rekao je predsjednik Srpske.

On je istakao da je u Bratunac došao kao predsjednik i političar. „Moja politika nije politika mržnje, nego politika odbrane srpskog naroda i ponosim se što pripadam ovom narodu“, naglasio je Dodik i ponovio da je opstanak Republike Srpske garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

Dodik je dodao da neće reći nijednu riječ da ugrozi bol bilo koga, ali da „Majke Srebrenice“ nisu udruženje koje oplakuju bol svoje djece, već politička, produžena ruka režima u Sarajevu.

„Mislim da zloupotrebljavaju bol. Nemojte to raditi, pokušajte da zajedno sa nama izgradimo društvo u kojem ćemo živjeti jedni pored drugih, vi u svojoj, mi u svojoj državi“, poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je ukazao na važnost opstanka srpskog naroda u Podrinju, uz granicu Srbije, konstatujući da su prijeratne vlasti zanemarivali razvoj tog dijela.

„Tek sad sa Vladom Srbije i predsjednikom /Aleksandrom/ Vučićem možemo da gradimo most u Bratuncu, koji se ovdje čeka ne iz obijesti, već je funkcionalna potreba za jednistvo ovog naroda“, rekao je Dodik i dodao da se raduje njegovom skorom puštanju u saobraćaj.

Srna

POSTAVI ODGOVOR

*