Додик: Двоструки стандарди међународне заједнице

0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је реакција званичног Брисела на референдум о независности, који је у недјељу одржан у Каталонији, још једном на површину избацила сву непринципијелност и двоструке стандарде онога што се зове међународна заједница.

– Ако Каталонија не може на референдуму да каже жели ли да остане у саставу Шпаније, како је Косово без референдума, једном декларацијом, одлучило да није у саставу Србије? И како је Косово уз све противљење званичног Београда, добило признање одређеног броја држава, које данас то право оспоравају Каталонији – упитао је Додик.

Он је рекао да је Каталонија показала да међународно право важи само за одабране и да ће бити примјењивано селективно.

– Гледано и са историјског аспекта, Косово никада није смјело да добије признања од држава које су то учиниле, јер је ријеч о српској територији коју су практично отели припадници албанске националне мањине. Сав апсурд унилатералног проглашења Косова за државу и међунареодног признања једне такве вјештачке творевине показао је управо каталонски референдум – истакао је Додик.

Он је рекао да ће ЕУ, која је стратешко опредјељење државе Србије, морати да одговори тој истој Србији зашто једна правила важе за њене чланице, а не важе за оне које то тек треба да постану.

– Кршење и непримјењивање међународног права најбоље смо осјетили ми у Републици Српској, гдје је такозвана међународна заједница умјесто примјене готово урушила један међународни споразум свакодневним интервенисањем, чиме је створила неподношљиву БиХ – навео је предсједник Српске.

Он је оцијенио да међународна политика дуплих стандарда, поново против Срба а фаворизовање права бошњака муслимана, код Срба у Републици Српској није ослабила вољу Српске да одлучује о својој земљи, већ управо супротно.

– Таква политика нас је оснажила у увјерењу да без аутономије која нам је додијељена у Дејтону нема ни нашег опстанка – закључио је предсједник Републике Српске.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*